четвер, 1 грудня 2016 р.

Диктанти до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДОМ (для 9-11 кл)

СНІД та як вберегтися від нього

                               Диктанти  для учнів 9 – 11-х  класів


СНІД – це заразна смертельно небезпечна хвороба, проти якої, на жаль, ще не знайдено ефективних засобів лікування. Вірус СНІДу спроможний уразити будь-кого, незалежно від віку, статі, національності, кольору шкіри, віросповідання. Вірус-збудник потрапляє до організму здорової людини лише трьома шляхами: при статевому контакті з партнером, який хворий на СНІД або ж є вірусоносієм; при переливанні крові, що містить вірус СНІДу, чи при використанні шприців та голок, забруднених такою кров’ю; нарешті, під час вагітності або пологів від інфікованої жінки до дитини.
Надзвичайно високий ризик зараження мають так звані „Шприцеві наркомани”. Найчастіше вони вживають наркотик в умовах, які виключають стерильність. За таких умов крапелька чужої крові, що залишається у шприці чи в голці, може легко попасти в організм іншої людини.
СНІД передається також статевим шляхом. Тому до інтимних стосунків не слід ставитися легковажно. Презерватив -  це  найпростіший і досить надійний засіб захисту.
Не передається СНІД при рукостисканні та обіймах, через посуд, воду, повітря, постільну та натільну білизну, монети та паперові гроші, іграшки, книжки, зошити  тощо. Тому звичайні повсякденні зв’язки з особами, інфікованими вірусом СНІДу, позбавлені будь-якого ризику.
                                                                                150 слів.

                  Як виявляється та передається ВІЛ/СНІД
                            Диктант для учнів 9 -11-х  класів

Як ми вже визначилися, СНІД – це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба, викликана вірусом. Віруси є збудниками багатьох хвороб, наприклад, грипу, Гермесу, навіть деяких видів раку. ВІЛ, як і інші віруси, дуже малий мікроорганізм, який неможливо побачити  за допомогою звичайного мікроскопу. Для своєї життєдіяльності вірус повинен проникнути в живу клітину. У випадку ВІЛ – це імунна клітина людини.
Віруси, в тому числі і ВІЛ, виявляються за допомогою спеціальних методів дослідження крові. Коли вірус зявляється в організмі, імунна система починає виробляти в імунних клітинах антитіла, які борються з вірусом. Наявність антитіл у крові   людини свідчить про те, що в її організм потрапила інфекція: наприклад, коли аналіз крові показує наявність антитіл до ВІЛ, це означає, що людина інфікована ВІЛ. Але слід знати, що з моменту проникнення ВІЛ-інфекції в організм проходить певний час, так зване „вікно”, протягом якого організм продукує достатню кількість антитіл, щоб їх вже можна було виявити в крові. У випадку ВІЛ, - це як правило, від 2 до 12 тижнів, іноді довше. Отже, якщо аналіз на виявлення антитіл до Віл зроблений в період „вікна”, він буде негативним, оскільки антитіла ще не створились у крові в достатній кількості. Тому людям, що проходять тестування на ВІЛ, рекомендують при наявності негативного результату повторити аналіз через 3 місяці.
Носії ВІЛ протягом тривалого часу можуть виглядати і почувати себе здоровими, хоча відразу після інфікування спостерігаються простудні симптоми. Потім настає прихований період, коли вірус себе не проявляє. Він може тривати  роками. Весь цей час ВІЛ – інфікована людина почуває себе добре і, не підозрюючи, що в неї ВІЛ-інфекція, може заражати інших. Та з часом імунна система все більш ослаблюється, а вірус сильнішає. Проходять роки, людина захворює на СНІД і вмирає. Дуже часто основна причина смертності є навіть не СНІД, а інші інфекції, з якими ослаблений ВІЛ- інфекцією організм не може бороти                                                                                               180 слів.

            

Немає коментарів:

Дописати коментар