середу, 14 грудня 2016 р.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ N 945/2006 про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.
У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібно це свято, якщо
є 26 квітня - Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації.
Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.
Ті, хто вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора.



 Ще в 1986 р. учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 р. громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Святкування було офіційно дозволено, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися вінки від керівників держави, іноземних посольств і громадських організацій, але було відсутнє визнання цього дня на державному рівні.
Це   потрібно знати   кожному:
-         Сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 мільйонів кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму.

- З жерла реактора піднявся стовп продуктів горіння в кілька метрів заввишки. Із 190 тонн ядерного палива 90% потрапило в атмосферу землі.

- З найближчого міста Прип'яті було вивезено понад 100 пожежників. Саме вони взяли на себе найбільшу дозу опромінення. Під час ліквідації пожежі загинула 31 людина.


- Для гасіння пожежі застосовувалися вертольоти, скидають спеціальні склади для гасіння і запобігання ланцюговій реакції, а так само пісок і глину. Надалі виявилося, що вони, можливо, ще більш збільшили температуру реактора. Пожежа була згашена тільки 9 травня.

- Основна маса жителів міста Прип'ять про аварію дізналися тільки в середині дня 26 квітня. Поки місто жило звичайним життям, радіоактивні речовини поширювалися з величезною швидкістю, переносилися з вітром. В Україні зараженою виявилася область в 50 тис. квадратних кілометрів у 12 областях.

- Усі 47 500 жителів міста Прип'ять були змушені покинути свої будинки на наступний день після катастрофи. Близько 300 людей почали повертатися додому вже через місяць. Територію, на якій вони селилися, пізніше назвали Зоною Відчуження. До тих хто повернувся назад  протягом 20 років не пускали родичів.


- Протягом всього 1986 року із зони відчуження було евакуйовано близько 250 тисяч осіб. Кількість жертв від найпотужнішої техногенної аварії експерти оцінюють неоднозначно від декількох тисяч до 100 тисяч чоловік.

- На ліквідацію наслідків вибуху було мобілізовано 600 тисяч чоловік.

- Променева хвороба була виявлена у 134 чоловік, з тих, хто був на аварійному блоці в першу добу. З них 28 осіб загинули протягом місяця після аварії.

- Радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8,4 млн жителів Білорусі, України та Росії.

- Дані про кількість загиблих від наслідків вибуху за 20 років розходяться: за різними даними від 4 до 10 тисяч осіб.

- Непридатними для проживання залишилися 150 тисяч квадратних кілометрів довкола Чорнобильської АЕС.

- Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС ліквідують досі. Щоб хоч якось знизити рівень продовжує поширюватися радіації, на 4-му енергоблоці буде побудований саркофаг. Його будівництво спонсорують, в основному, країни-донори. Так, напередодні стало відомо, що Канада надасть Україні 7 млн доларів на будівництво нового саркофага.

Немає коментарів:

Дописати коментар