вівторок, 20 грудня 2016 р.

21 грудня - День народження кросворду

Кросворд (англ. сrossword - перетин слів) - найпоширеніша у світі гра зі словами. Великобританія, Сполучені Штати Америки та Південно-Африканська Республіка змагаються нині за право називатися батьківщиною кросворду. З трьох версій походження кросворду найпопулярніша американська.
21 грудня – День народження кросворду.



    Перший в світі кросворд, за офіційною версією, був надрукований 21 грудня 1913 року. З'явившись на початку 20 століття кросворд швидко завоював популярність у всьому світі. Слово кросворд утворилося з двох англійських слів cross - перетин і word - слово.
    Рішення кросвордів тренує пам'ять і розширює кругозір, деякі типи кросвордів сприяють розвитку кмітливості і асоціативного мислення. 
А ви любите складати кросворди?А розгадувати?
(сторінка "учням")
    Медики стали використовувати кросворд як заспокійливий засіб. Викладачі теж застосовують кросворд в своїй роботі, це дозволяє учням засвоювати знання в ігровій формі. Сфера застосування кросвордів постійно розширюється, кросворди застосовуються для тестування професійних якостей.
     Останнім часом з'явилися рекламні кросворди, а яке застосування кросворди знайдуть в наступному столітті залишається тільки здогадуватися. Три країни сперечаються за право називатися батьківщиною кросворду (США, Англія і ЮАР). У книзі Дж. Кейна «Знамениті перші факти» стверджується, що перший кросворд був складений в США Артуром Уїнном, він опублікував його в недільному додатку «Fun» до газети «New York Word» 21 грудня 1913 року. Ця дата тепер офіційно вважається часом народження першого кросворду і занесена в «Книгу рекордів Гіннеса».
       Кросворд Артура Уїнна мав форму ромба, не містив усередині чорних кліток і нумерація його відрізнялася від прийнятої в даний час. Є дані, що перший кросворд був надрукований в США в журналі «Св.Ніколас» у 1875 році.
       Англійці вважають, що перші кросворди з'явилися в Англії в кінці дев'ятнадцятого століття, звісно в газеті «Таймс». У ПАР існує ціла легенда виникнення кросворду. Все почалося з автомобільної катастрофи в місті Кейптаун. Віктор Орвіл отримав три роки тюремного ув'язнення. Перебуваючи в камері, він звернув увагу на те, що підлога камери вимощена квадратними плитками.
      Вписуючи в кожен квадрат по букві, він став добиватися, щоб в обох напрямах виходили різні слова. Коли всі клітки були заповнені словами, Орвіл узяв папір і намалював на нім сітку, а на обороті дав кожному слову визначення. Вийшло щось на кшталт гри, яку він назвав «Туди-сюди по квадратах» і послав в редакцію місцевої газети. 
      Редактор спочатку не звернув належної уваги на послання з в'язниці, і просто забув про нього. Однак через пару днів він показав цей лист в колі друзів. Спільними зусиллями присутні вирішили задачу, і порадили редактору надрукувати гру в газеті. 
    Газета отримала великий тираж, а редакція була завалена листами з проханнями продовжувати подібні публікації. Незабаром ігри Орвілла стали друкувати інші видання, і коли він вийшов на свободу, то на його ім'я в банці накопичилася солідна сума. 
     У Кейптауні на могилі Орвілла намальований кросворд і зроблений напис: «Віктор Орвіл. Загубив щастя свого життя, Проте створив дещо, Що приносить радість людям».За матеріалами «Першого в світі»сайту (firsty.org.ua)
Існує кілька різновидів кросворду:
Сканворд (скандинавський кросворд) - це один з найпопулярніших видів кросворду. Визначення слів даються в квадратиках прямо всередині сітки, а слова - відповіді вписують за напрямами, зазначеними стрілками.
У сітці ідеального сканворду не повинно бути порожніх клітин. Чим щільніша сітка сканворду, тим складніше його складати і легше вирішувати. Визначення можуть носити асоціативний характер (наприклад , вірною відповіддю на визначення «Цар» може бути горох, Салтан, государ і т.д.). При вирішенні сканвордів важливою якістю є інтуїція. Головна родзинка сканвордів саме в тому, що визначення знаходяться в тілі самого сканворди, а також різноспрямованість адресації до слів, можливість використовувати в якості загадок картинки і фото.
Японський кросворд - особливий вид головоломки, в якому потрібно, базуючись на кодових числах-підказках, розгадати не слова, а зашифровану картинку.
Існує два види японських кросвордів: чорно-білі і кольорові. Числа показують, скільки злитих клітин даного кольору знаходяться у відповідній колонці або рядку. Групи клітин обов'язково повинні розділятися як мінімум однією порожньою (білою) клітинкою. Завдання розгадування зводиться до того, щоб дізнатися, скільки саме порожніх клітин поділяє групи. Хоча цей вид задачок за великим рахунком не є кросвордом як таким, словосполучення «японський кросворд» прижилося.
Угорський кросворд, або філворд. При розгадуванні угорських кросвордів потрібно вписувати відповіді в сітку з розставленими літерами. Точніше, не вписувати, а викреслювати. Це дуже схоже на англійський кросворд, але є дві принципові відмінності - слова зазвичай згинаються як змії, а кожна буква не може належати двом або більшій кількості слів. В угорському кросворді немає заштрихованих клітин, а всі букви вже наведені. Необхідно відшукати слова, до яких даються визначення; слова можуть ламатися в будь-якому напрямку по вертикалі або горизонталі, але не по діагоналі. Кожна літера може бути використана тільки один раз. Після викреслювання всіх слів порожніх клітин залишитися не повинно.
Чайнворд - батько лінійного кросворду; вид кросвордів, зручних для складання, але незручних для розгадування. Сіткою в ньому служать лінійні клітини (квадратики), накреслені в будь-якій геометричній формі.
Правила. Ланцюжок слів будується методом стикування, де остання буква першого слова є першою буквою другого і т.д. Цей стик і нумерується. У чайнворд вводяться тільки іменники в однині. Тобто, слова в чайнворді не перетинаються, а тільки стикуються одне з одним. Іноді ланцюжок слів згинають для додання сітці химерної форми.
У лінійних кросвордах слова можуть перекриватися не тільки однією, але і двома або трьома літерами, тому їх довжина вказується дужкою, в якій дається визначення слова.
«Гібрид» чайнворда і кросворду називається кроссчайнвордом. Основна його відмінність від чайнворда в тому, що допускається можливість самоперехрещення чайнвордного ланцюжка.
Кейворд (ключворд) - популярний за кордоном різновид кросворда - лінгвістичної задачі. У кожну клітину кросворду внесено число, що заміняє букву. Одним і тим же буквам відповідають одні і ті ж числа. Іноді до кросворду додається табличка з цифрами, для вписування вже відгаданих букв. Букви або слова - ключі даються в табличці або в самому кросворді.
Човник - клітинне поле з винесеними за його межі вказівними стрілками. Значення слів, як по горизонталі, так і по вертикалі даються послідовно, а сітка заповнюється відповідно з напрямками стрілок. Розділових перегородок або клітин в сітці немає, слова на наступний рядок або стовпець не переносяться. Для підказок у дужках може даватися кількість літер у слові-відповіді. Також важливою відмінністю є те, що остання літера слова не є першою буквою наступного.
Діворд (дуаль) - поле діворду являє собою звичайну кросвордну сітку, кожна клітина якої вже містить два варіанти літери, які можуть в ній стояти. Завдання гравця - вибрати з двох запропонованих варіантів букви одну так, щоб сітка виявилася заповнена значущими пересічними словами (як у кросворді). Іноді в діворд спочатку вписується готове слово-ключ.
Американський (кріс-крос) - поруч з сіткою кросворду знаходяться слова, які потрібно вписати в сітку, іноді дається підказка - у сітку вже вписані деякі слова або букви.
Естонський кросворд - слова в цьому кросворді розділені не блоками, а потовщеними сторонами клітин, в яких розташовані букви. Дані кросворди виглядають дуже щільними.
Цікаві факти про кросворди
  Мінімальний час на вирішення кросворду з газети «Таймс» - 3 хвилини 45 секунд - затратив в ході змагання, організованого радіопрограмою ВВС «Сегодня», 43-річний англієць Ройне Дін в грудні 1970 року.
   На сьогодні перше місце серед укладачів кросвордів займає Роже Боукарт з бельгійського міста Брюгге. Своє 65-річчя він відзначив тим , що запропонував для книги рекордів Гіннесса найбільший у світі кросворд довжиною 31 метр і шириною 53 сантиметри, який містив 50 400 слів. На складання кросворду пішло чотири роки. Тільки питання до нього зайняли 2734 сторінки.

   У 1944 році газета "Дейлі телеграф" надрукувала кросворд, що містить всі кодові назви секретної операції по висадженню союзницьких військ у Нормандії. У кросворді були зашифровані слова: "Нептун", "Юта", "Омаха", "Юпітер". Розвідка кинулася розслідувати "витік інформації". Але укладачем кросворда виявився старенький шкільний учитель, здивований настільки неймовірним збігом не менше військовослужбовців.
http://tsikave.ostriv.in.ua/publication/code-5C60849A71DC3/list-22AE31EDF27

Немає коментарів:

Дописати коментар