суботу, 24 грудня 2016 р.

Рік півня (підбірка матеріалу до Нового 2017 року)

Легенда про 12 тварин китайського зодіаку
Із давніх давен Нефритовий Імператор святкував на небесах свій день народження. На жаль, тоді ще не було способу підраховувати час, і він не знав точно, скільки ж йому років. Тоді він придумав метод відліку років.
Хуан-ді (Нефритовий Імператор)
Він відправив свого слугу у ліс, щоб оголосити, що серед тварин буде змагання, і 12 переможців отримають особливі призи. Коли тварини почули цю новину, вони зацікавилися, що ж за призи підготував їм Імператор.
У день змагання імператор приїхав на золотій колісниці. Він прокашлявся, збираючись виголосити промову, і всі тварини затихли. «Ви повинні перетнути річку. Роки дванадцятирічного циклу будуть названі іменами перших 12 тварин, які досягнуть протилежного берега. Перший рік буде названо на честь головного переможця, другий рік на честь того, хто займе друге місце, і так далі», - проголосив імператор.
Усі тварини вишикувалися в ряд на березі річки - змагання почалося. Першими до річки підбігли кіт і щур, але незабаром вони зрозуміли, що їм не так вже легко буде перепливти річку, шлях здавався небезпечним. Вони сіли й замислилися, що ж робити. Раптово у пацюка з'явилася ідея: «Гей, пане бик, не перенесете ви нас через річку?» - запитав він. Бик був доброю твариною, і з готовністю погодився.
Кіт і щур вскочили на голову бика, і разом вони перетнули річку. Коли вони майже були біля протилежного берега, щур зістрибнув з голови бика і таким чином прибіг першим.
«Вітаю! - Вигукнув імператор. - Перший рік буде названо у вашу честь!» Бик був розлючений тим, що його провели, але він був другим, і на його честь був названий другий рік.
Пройшло багато часу, поки прибув тигр, виснажений після довгого і важкого плавання. Імператор був радий його зусиллям і назвав третій рік у його честь. За тигром з'явився кролик, що здивувало імператора: «Відомо кожному, що кролики не вміють плавати. Ви напевно обманули!»
Кролик пояснив, що він, дійсно, не вміє плавати, але зумів перетнути річку, перестрибуючи з камінця на камінець і перепливаючи на колоді. Це справило на імператора враження, і він назвав четвертий рік на честь кролика.
Імператор був у захваті. Всі тварини проявили велику винахідливість, щоб перетнути річку, але він очікував, що саме дракон, що вміє і плавати, і літати, легко переможе. Але його ніде не було видно. Раптом на тварин упала тінь, оскільки дракон збирався приземлитися. «Нарешті, - вигукнув імператор. - Де ви були?» «Спочатку мені потрібно було викликати дощ, а потім я побачив, що кролик намагався переправитися на колоді, і потрібно було трохи вітру, щоб допомогти йому перетнути річку», - сказав дракон. «Дуже добре. Ви - п'ята тварина, таким чином, ви отримуєте п'ятий рік», - сказав імператор.
Тварини переможці зібралися на березі і спостерігали, як інші суперники перепливали річку. Вони побачили коня, який старався з усіх сил. Коли він майже досяг берега, з-під його копит раптом вислизнула змія. Кінь не міг зрозуміти, як змія могла прослизнути першою від нього і виграти шосте місце. Так кінь став сьомим, та й цьому був радий.
Тоді їм відкрилось дивовижне видовище - півень, мавпа і коза, разом пливуть на плоті. Півень знайшов плот, а інші двоє допомогли в навігації і прибирали на шляху очерет, що заважає плоту рухатися.
Коли вони, нарешті, причалили до берега, імператор був захоплений: «Я ніколи не бачив такої чудової взаємодії!». Він ознаменував восьмий рік на честь кози, дев'ятий - на честь мавпи, а десятий - дістався півню.
Пройшло досить багато часу, доки не припливла наступна тварина. Імператор вже почав хвилюватися, чи пройдуть інші тварини випробування, але тут прибігла собака. Вона пояснила, що вода була настільки чистою, що вона не могла не побалувати себе купанням. Імператор засміявся і надав їй одинадцятий рік.
Усім було цікаво, яка тварина отримає останнє місце. Тварини обговорювали це питання, коли до берега, хрюкаючи і сопучи, причалила свиня. Її іменем назвали дванадцятий рік. Імператорські сурмачі протрубили фанфари, і імператор почав промову: «Вітаю усіх тварин, які сьогодні змогли переплисти річку. Ваші імена залишаться у віках, завдяки вашим сьогоднішнім зусиллям », - сказав він.
А що ж сталося з котом, який сидів на голові бика? Щур зіштовхнув його назад у річку, і його віднесло на інший берег. З того дня щурі і коти стали ворогами.
Півень — десятий знак китайського гороскопу — десята тварина, яка прибула.
http://www.epochtimes.com.ua/china/culture/legenda-pro-12-tvaryn-kytajskogo-zodiaku-56942.html

Звернувши увагу на хронологію, можна відзначити деякі з минулих років півня: 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002 і ось зараз настає 2017-ий рік.
Ті, хто народився під знаком півня, є досить самовпевнені, властливими і вимогливими людьми. Це найбільш вдалий знак для тих, хто вирішив присвятити своє життя політиці або возглавлению великих компаній. Як не дивно, але переважна більшість різних великих директорів і продюсерів у світі народжені саме в рік півня.
Найбільш відомі люди, які народилися під заступництвом півня: Сальвадор Далі, Жанна Д’арк,  Аркадій Гайдар, Фрідріх Ніцше, Михайло Шолохов, Максим Горький, Аль Пачіно, Пеле, Чарльз Дарвін, Едгар По, Омар Хаям, Жан-Жак Руссо та інші.
Якщо скласти загальний гороскоп для людей, народжених у рік півня, то така людина завжди зможе заробити гроші, навіть якщо їх у нього на даний момент немає взагалі. Крім того, такі люди здатні відродити вмираюче підприємство чи фірму до життя, на яку інші вже давно наклали б руки. Так що в плані матеріальної забезпеченості, народжені в рік півня завжди можуть про себе подбати.


ПІВЕНЬ - ХРАНИТЕЛЬ ДОМАШНЬОГО ВОГНИЩА, СИМВОЛ СОНЯЧНОГО СВІТАНКУ
Дуже шанованим птахом в українців здавна є півень – віщий провісник Зорі і Сонця, уособлення вогня і грозового полум'я, хранитель домашнього вогнища. Своїм голосним співом, він немов пробуджує з нічного сну небесне світило, повертаючи на Землю світло дня. Не випадково народна назва півня - «будимир», тобто «буди світ». За народними віруваннями, крик півня відганяє усяке лихо. Після його співу злі духи втрачають активність і змушені повертатись у сферу свого існування. Мотив півня, що криком розганяє нечисту силу і відпугує мерців, є кульмінацією у багатьох українських казках. Природа півня - тісно поєднана зі станом Космосу: він співає у певний час дня і ночі, починаючи з опівночі, – «перші півні», «другі півні», і, нарешті, вранці – «треті півні». Таким чином, своєчасний спів півня сприймається як символ цілісності і гармонійності світобудови.


 В українській народній символіці півень виступає передусім символом світла і сонця, прихід яких сповіщає. Серед півнів деякі виділяються своєю силою й непереможністю; їх називають півнями-цариками; нечистий ніколи не займе того двору, де є такий півень. Півень прикрашає обійстя і хату: «без когута - хата глуха»; червоний півень символізує підпал, пожежу, тому звідси: «пускати червоного півня».
   Світова міфологія залишала пам'ять про півня як істоту, якої боїться нечисть (чорти, стригої, відьми та ін.). Наприклад, китайський чарівний птах Чунмін, що боровся із нечистою силою, був схожим на півня, Василіск — потворний змій — губитель — боявся лише півня. Цікаво, що, за міфами, він вилупився із яйця, знесеного півнем.
У праукраїнців півень вважався передвісником зорі, сходу Сонця, а, отже, пробудження життя. Не випадково існувала така народна назва як «будимир», тобто «буди світ». Півень, за даними О.Афанасьєва, був «представником грозового полум'я», «символом вогню», «уособленням домашнього вогнища». Ось чому стилізоване зображення його знаходимо на дахах, шпилях будівель, скринях, рушниках. Це був водночас талісман проти пожежі і вогню. До речі, за даними А. Голана, у Китаї півень на стіні — оберіг від стихії полум'я.
Водночас чорний півень у язичників символізував смерть, пов'язувався із підземним світом. Отже, цей птах був своєрідним символом — моделлю цілого комплексу: життя — смерть — воскресіння. Це відбито у народній загадці «Двічі народився, ні разу не христився, сам співав, а помер — не відспівали». У багатьох регіонах одяг покійників виносили у курник, щоб півень «відспівав», отже «очистив» від впливу смерті.
За даними Г. Булашева, спів півня віщував в Україні прихід гостей, а спів біля вікна — нещастя, смерть. Чорного півня не тримали у дворі /буде сварка між господарями/. Вірили, що існує «півень — царик», якого боїться сам Диявол. Чумаки, вирушаючи в дорогу, брали його як найкращий оберіг. Існувала легенда і про півня, який може відкривати скарби /Булашев Г. Український народ… С.349-350/. Півень символізував і силу чоловічої плоті, тому наречений у деяких країнах під час весільної церемонії ніс саме півня.
Півню приписували здатність пророкувати біду, що відбито, зокрема, у казці про «Золотого півника». У фольклорі цей птах виступає як символ войовничості і водночас домовитості: «Як два півні», «Ходити півнем», «Без півня оселя глуха».
Півня традиційно наділяли ознаками опікуна господарства. Селяни вірили, що без півня не буде плодитися і водитися їх худоба, у корови буде позбавленим смаку і молоко, і масло, та й узагалі господарство збідніє. Це вірування було настільки сильним, що навіть при розділі обидві родини обов'язково заводили собі нових птахів.
Зображення півня, котрий, як і Сонце, все бачить і знає, наші Пращури встановлювали на дахах будинків, жердинах, шпилях, флюгерах. Також не рідко у святодні випікалося печиво у вигляді птаха, варили карамелеві лизаки-когутики для дітей, робили дерев'яні іграшки та прикраси. Дитина вже з ранніх літ пізнавала Природу. Фігурками півня декорували і речі домашнього вжитку - ліжко, столи, скрині і ін. Такі зображення слугували оберегами від будь-якої шкоди, зокрема пожежі. Адже півень в язичницькій традиції асоціювався з вогнем, він оберігав будинок від удару грому чи блискавки. Волхви стверджували, що малюнок півня подібний магічному знаку - він захищає речі від злодіїв і грабіжників. Хлопчикам після ритуальної посвяти одягали срібні амулети у вигляді півня, поміщеного в коло. Батьки вірили, що з цим оберегом юнак набуде необхідних якостей сміливої і відважної людини.
Наші Предки вважали, що півень, в силу свого зв'язку з Сонцем, володіє також даром пророцтва і передбачення. Його, як і курку, активно використовували  для передбачення, ворожіння. Сільські відьми часто передбачали пожежі саме за поведінкою півня. Так, невдовзі трапиться пожежа, якщо: півень кричить і б'ється у вікно; постійно співає на воротах (червоний півень).
Так як півень був пов'язаний з родючістю, то його нерідко використовували і для набуття удачі в торгівлі. Для цього достатньо було носити у волоссі кілька пір'їнок червоного півня. Вважалося, що вони сприятимуть інтенсивному припливу грошей до того, хто їх носить.
Півень пов'язувався з активним, чоловічим проявом сили, виступав символом войовничості. Людина з тотемом півня завжди проявляє кипучу енергію, це безстрашний лицар. Наприклад, ватажок війська бога індуїстської міфології Сканда мав такі головні атрибути: спис, лук, півень. Усім відомо, що войовничі кельти вшановували півня як священного птаха. Римляни називали своїх противників галлами (galli), тобто півнями, оскільки кельти полюбляли яскравий одяг і прикрашали шоломи пір'ям. Півень і зараз є одним з неофіційних символів Франції. Півень по-французьки - coq (ког), а в Галичині його традиційно називають когутом. Неважко помітити, що обидва слова мають спільний корінь. На Прикарпатті поширене прізвище Когут, традиція прикрашати національні головні убори (капелюшки) у бойків, лемків, гуцулів, півнячим пір'ям та наносити стилізовані зображення півнів на предмети домашнього ужитку (зокрема у фрагментах вишивок) - усе це багато про що говорить.
В Україні такого півня називали «царик» і вірили, що він починає співати ще в яйці, а коли виросте, стане найбільш сильним і сміливим півнем в окрузі. Різати його не можна, можливо, тому, що він першим співає опівночі і його боїться лихий.
З віком він стає дуже сильним і сміливим, так що його бояться не тільки півні, а навіть сам диявол, який не сміє ввійти у двір, де є півень-царик. До півня цього на Україні ставляться з великою повагою, і різати його вважається справою нерозсудливою і грішною. Чумаки, вирушаючи у велику дорогу, беруть його із собою як найкращий і надійний оберіг від усього лихого. А в паралель до українських повір’їв про півня-царика ставить дуже схоже чеське повір’я про білого півня, який начебто приносить у дім щастя і охороняє його від злих чарів
   З півнем тісно пов  'язані будівельні традиції наших пращурів. Зокрема, існує ряд магічних ритуалів, у яких півень відіграє головну роль. Наприклад, на Бойківщині перед тим як заселитися до хати запускали домашню птицю - курку і когута, або лише курку чи лише когута. Птах мав не тільки переночувати, а й проспівати вранці. Причому, якщо півень не закукурікає або там здохне, тоді це віщує смерть господаря або інше лихо.
Існує повір’я, що півня не можна довго тримати в господарстві, так як старий півень може накликати на господаря смерть або перетворитися на демонічну істоту.
У древніх евреїв  Півень — символ третьої варти  ночівід півночі до світанку .
  Час уночі здавна визначали за співом півнів (перші півні - приблизно о десятій годині вечора проганяють злих духів; другі - опівночі проганяють мерців; треті - о другій годині ночі проганяють  відьом і злих ворожбитів).
Спів півня (Gallus) неодмінно на світанку й часто вдале провіщення саме співом погоди в Олександрівському повіті пояснюють тим, що в півня є особлива — «ангельська» пір’їна, яка крутиться, коли півню час наспіє вже прокинутися на світанку, а так само крутиться й на погоду, внаслідок чого він чує тоді, що співає вже «морський півень» (кажуть, що морський півень, мабуть, живе, як і «морські люде», «в лузці»). Якщо півень обійде навколо хати й тоді заспіває, це знак, що обов’язково будуть гості, і причому — з того саме боку, з якого боку хати півень співає.. Якщо півень співає ввечері, буде весела і тепла ніч; якщо вночі — нічого не бійся; якщо вранці і вдень — буде гарна погода; якщо на покутті і на порозі — будуть гості; якщо часто співає біля вікна — на нещастя, або ж хтось помре з домашніх.
Спів півнів визначає межі нічного часу доби, коли діють темні бісівські сили. Своїм співом опівночі півень розганяє нечисть до наступної ночі. Спів третіх півнів - знак рівної відстані від півночі до вранішньої зорі - свідчить про закінчення дії нечистих сил.
 У китайській традиції півень із золотим пір'ям, що співає тричі на день (на сході сонця, опівдні і на заході), має епітет «небесний» і є носієм чоловічого начала, знаком чоловічої сили «Янь».
У  християнстві півень - символ каяття. Спів півня (за Біблією) нагадує апостолу Петру про малодушне відступництво від Христа і викликає сльози провини і спокути.
 Таким чином, півень - надзвичайно поширений і багатоплановий символ: символ сонця, світла, вогню; войовничості; пильності; воскресіння; смерті та зла; сили чоловічої плоті; домовитості; господарності; каяття (у християнстві); передвісника біди, нещастя; жертви; відкривача скарбів.
 Крім всього сказаного, півнів дуже часто зображали на українських рушниках та інших національних вишиванках. На весільних рушниках вишивають півнів як початок нового дня та нового життя.
  ******
  Про людей, які не слухають мудрих порад, говорять, що їх "смажений півень ще не клюнув", тобто, що життя їх іще не провчило. Цей "смажений півень" має очевидний зв'язок із тим, про якого розповідає християнська легенда (питанням залишається, який із півнів старіший). Коли Христос воскрес, дівчинка, яка бачила це, принесла звістку додому. Але її батько, старий єврей, цьому не повірив. "Тоді він воскресне, коли цей смажений півень оживе й заспіває", — проказав він. У цю ж мить той півень злетів із рожна й закричав: "Кукуріку!"

ПЕТУШИНАЯ ВИКТОРИНА


От какого слова произошло слово «петух»? 
а) От слова «петлять»;
б) От слова «петь»;
в) От слова «петушиться»;
г) От слова «ухать».
(Петух – «певец».)

В каких странах петух является национальной птицей?
а) Япония и Китай;
б) Франция и Кения;
в) Англия и Монголия;
г) США и Канада.

В геральдике петух символизирует… Что?
а) Власть;
б) Долголетие;
в) Воинская храбрость;
г) Чадолюбие.

Что означает пение петуха?
а) Призыв к обеду;
б) Начало нового часа;
в) Окончание рабочего дня;
г) Недовольство поведением цыплят.

Что исчезает, согласно народным поверьям, с первым криком петуха?
а) Тучи на небе;
б) Ночные призраки;
в) Туман на реке;
г) Роса на траве.

Чем прославился петух?
а) Взлетел на первом воздушном шаре братьев Монгольфье;
б) Прокатился на первом паровозе братьев Черепановых;
в) Достиг Северного полюса на атомном ледоколе «Арктика»;
г) Слетал первым из животных в космос.
(Кот, утка, петух и баран взлетели на первом воздушном шаре братьев Монгольфье 19 сентября 1783 года в Версале. Весь полет занял порядка восьми минут, за которые сооружение преодолело расстояние в три километра. На высоте 500 метров сфера прорвалась, однако спустилась на землю настолько плавно, что ни одно животное не пострадало.)

Что украшает голову петуха?
а) Чуб;
б) Грива;
в) Ирокез;
г) Гребень.

Какое украшение находится под клювом петуха?
а) Бусы;
б) Кулон;
в) Серёжки;
г) Колье.
(Кожный вырост.)

Как называют шейное оперение петуха?
а) Ожерелье;
б) Кашне;
в) Жабо;
г) Медальон.

Где у петуха находятся шпоры?
а) На клюве;
б) На голове;
в) На крыльях;
г) На ногах.
(Шпоры – роговые шипы на ногах птицы.)

Сколько пальцев на лапе петуха?
а) Пять;
б) Четыре;
в) Три;
г) Два.
(Четыре пальца, из которых один направлен назад, а остальные три – вперед.)

Какой напиток в переводе с английского означает «петушиный хвост»? 
а) Какао;
б) Коктейль;
в) Йогурт;
г) Кумыс.
(Коктейль, появление этого напитка связывают с веселыми попойками после завершения петушиных боев. Хозяин победителя угощал всех, смешивая спиртные напитки без разбора в одном бокале, внешний вид такой смеси очень напоминал разноцветный хвост виновника торжества.)

В какой стране, в отличие от нас, считают, что петух кричит не «кукареку», а «кокей-дудл-ду»?
а) В Германии;
б) В Турции;
в) В Англии;
г) В Нидерландах.
(Немцы полагают, что петух кричит «ки-ке-ре-ки»; в Турции песнь петуха воспринимают как «ко-ко-ри-ко»; в Нидерландах — «ку-ке-лу-ку»; англичане же уверены, что петух постоянно говорит «кокей-дудл-ду».)

Какой петух должен клюнуть человека, чтобы он начал проявлять повышенную активность?
а) Общипанный;
б) Жареный;
в) Варёный;
г) Красный.
(«Пока жареный петух не клюнет».)

Какой петух является символом умышленного поджога?
а) Красный петух;
б) Чёрный петух;
в) Белый петух;
г) Жареный петух.
(Пустить красного петуха – умышленно поджечь.)

Какое выражение означает что-то нелепое, курьезное, неправильное?
а) «Уха из петуха»;
б) «Доха из петуха»;
в) «Труха от петуха»;
г) «Блоха у петуха».

Какое крылатое выражение употребляют в случае, когда у поющего человека срывается голос, и получается звук, похожий на писк?
а) «Уха из петуха»;
б) «Пустил красного петуха»;
в) «Жареный петух клюнул»;
г) «Дал петуха».
(«Давать петуха».)

Что означает крылатая фраза «с первыми петухами»?
а) Рано утром;
б) В полдень;
в) Поздно вечером;
г) Заполночь.

Что означает выражение «ходить петухом»?
а) Ходить с гордым и важным видом;
б) Ходить с недовольным видом;
в) Ходить задом наперёд;
г) Ходить, напевая песню.

Вставьте пропущенные слова в пословицу: «Хороший петух … кукарекает».
а) Уже в яйце;
б) Даже в супе;
в) Без отдыха;
г) По приказу курицы.
(«Хороший петух уже в яйце кукарекает». А есть ещё пословица «Плохо, когда петух поет лишь тогда, когда курица прикажет».)

У кого, согласно русской пословице, петухи несутся?
а) У учёного;
б) У жадного;
в) У счастливого;
г) У фантазёра.
(«У счастливого и петух несется».)

Где у человека могут быть «петухи»?
а) В носу;
б) В ушах;
в) В мозгах;
г) В волосах.
(Это когда прядь волос выбивается из общей ровной массы.)

Какой вечный семейный вопрос решался на Руси гаданием на петухе и курице?
а) «Будет ли свадьба?»;
б) «Кто в доме хозяин»?»;
в) «Сколько будет детей?»;
г) «Будет ли год урожайным?».
(Петуха и курицу связывали хвостами и сажали под решето. Если перетягивал петух – мужнин верх, если курица, то это означало, что быть мужу под башмаком всю жизнь.)

Кому посоветовал Осёл учиться пению у Петуха в басне Крылова?
а) Вороне;
б) Лисице;
в) Соловью;
г) Мартышке.
(Басня «Осёл и Соловей».)

Какое зерно нашёл басенный Петух в навозной куче?
а) Золотое;
б) Серебряное;
в) Жемчужное;
г) Кофейное.
(И очень пожалел о том, что оно не ячменное. Басня И.А. Крылова «Петух и Жемчужное зерно».)

Кто в басне И.А. Крылова хвалит петуха за то, что хвалит он её?
а) Лисица;
б) Кукушка;
в) Моська;
г) Свинья.
(Басня «Кукушка и Петух».)

Какое второе название имеет рыба морской петух?
а) Тригла;
б) Угорь;
в) Пикша;
г) Палтус.

Какое мифическое существо имеет туловище дракона и голову петуха?
а) Кентавр;
б) Василиск;
в) Сфинкс;
г) Грифон.

Перу какого знаменитого поэта принадлежат эти строки?
«Петухи недавно
Третий раз пропели,
С колокольни плавно
Звуки пролетели…»

а) Н.А. Некрасову;
б) М.Ю. Лермонтову;
в) А.А. Фету;
г) С.А. Есенину.


Кто в сказке А.С. Пушкина подарил царю Дадону золотого петушка?
а) Золотая рыбка;
б) Курочка Ряба;
в) Царевна Лебедь;
г) Мудрец.

Куда было велено царю Дадону посадить золотого петушка?
а) На вертел;
б) На спицу;
в) На трон;
г) В клетку.
(На спицу шпиля.)

В качестве кого или чего использовал царь Дадон золотого петушка, сидящего на спице-шпиле?
а) Флюгера;
б) Часов;
в) Сторожа;
г) Прожектора.

Куда клюнул пушкинский Золотой Петушок царя Дадона?
а) В руку;
б) В плечо;
в) В ногу;
г) В голову.

Как назывался город, куда Петух вместе с Ослом, Котом и Собакой отправились работать музыкантами?
а) Багдад;
б) Бремен;
в) Берлин;
г) Берн.
(Это музыкальная компания из сказки братьев Гримм «Бременские музыканты».)

Какой литературный герой нарисовал картину «Очень одинокий петух»?
а) Незнайка;
б) Крокодил Гена;
в) Карлсон;
г) Дядя Фёдор.

Кто на петухе убежал от Карабаса и Дуремара?
а) Мальвина;
б) Буратино;
в) Машенька;
г) Винни-Пух.
(В сказке А. Толстого «Золотой ключик, или приключения Буратино».)
http://www.zanimatika.narod.ru/Narabotki10_Petuh.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар