пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

120-річчя Катерини Білокур

 


Цього року з ініціативи Українського інституту національної  пам’яті (УІНП)  згідно з Постановою Верховної Ради на  державному рівні  відзначається 120-річчя з дня народження видатної української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Майстриня народного декоративного живопису, представниця «наїв­ного мистецтва» народилася у селі Богданівка Пирятинського повіту  Полтавської губернії. Виставку робіт з нагоди славного ювілею землячки відкрили у Полтавській галереї мистецтв.

 

 Ми з дітьми напишемо диктант про цю відому майстриню.

Текст диктанту.

Чарівниця

Настав час, коли полтавська Богданівка стала мистець­кою столицею Катерини Білокур. Звідси, з біленької се­лянської хати, рушила у великі світи творчість народної художниці, пішла до людей її малярська поезія, сповнена якоїсь майже магічної сили, майже фантастичної краси. Спершу її картини побачила Полтава, потім Київ, Москва, потім вони з'явилися у Парижі, біля них товпились відвідува­чі на міжнародних виставках: хто ж авторка цих незвичайних полотен? Звідки такий вроджений артистизм в простої укра­їнської жінки, таке естетичне чуття, багатство і сила уяви?

Дочка України, народний художник республіки, Ка­терина Білокур привернула на виставках загальну увагу до своєї праці, вразивши найвибагливіших поцінувачів яскра­вою самобутністю, поетичною силою своїх творів. Вона мов­би розповідала світові, який талановитий її народ, як роз­винуте в ньому від природи естетичне почуття, яка сприй­нятлива його душа до всього прекрасного в житті.

Україна здавна славиться народним мистецтвом. Діво­че вбрання і козацька люлька, топірець гуцула і спинка саней, бабусина скриня і мисник на стіні, вишитий руш­ник і звичайний віконний наличник — будь-яка ужиткова річ під рукою невідомого художника чи художниці става­ла витвором мистецтва. І водночас творилася пісня, з'яв­лявся живопис, бриніла бандура, ця українська арфа...

Людина оточувала себе красою, знала в ній смак, ху­дожньо оздоблювала життя, заполонена одвічним бажанням творити (О. Гончар).


Цікаво !!!!!

До дня народження майстрині пошуковик Google створив тематичну картинку - дудл.

На українській стартовій сторінці Google з'явилася листівка з зображенням художниці. На дудл зображена сама Катерина з пензлем у мольберта, а навколо - квіти в стилі картин художниці.


https://espreso.tv/news/2020/12/07/do_yuvileyu_google_prysvyatyv_dudl_ukrayinskiy_khudozhnyci_kateryni_bilokur


Немає коментарів:

Дописати коментар