четвер, 11 серпня 2016 р.

3 Спаси





Серпень багатий святами, присвяченими збиранню врожаю. Тричі вшановуються самі значущі дари природи: яблука, мед і горіхи. 
У серпні відзначають три Спаси – три свята на честь Ісуса Христа. «Спас» – скорочена назва від слова «спаситель» (рятівник), яким церква вважає Сина Божого. Возвеличують три Спаси – 14, 19 та 29 серпня.
Вважалося, що мед має особливу цілющу силу, і з його допомогою можна вилікувати багато хвороб, а перша з'їдена ложка меду має магічні властивості і здатна виконувати бажання.


Медовий Спас

Медовий Спас відзначається 14 серпня за новим стилем. Наші предки вважали, що після 
цього дня бджоли починають приносити «неправильний» мед, а тому поспішали зібрати останні подарунки маленьких трудівниць. Цей мед вважався особливо цілющим, а вживали його в їжу виключно після освячення в церкві. В день Першого Спаса прийнято дарувати один одному баночки з цими ароматними ласощами, пекти медові коржики і пряники. Віруючі приходять в храм, щоб освятити мед — як рідкий, так і в сотах. Вони залишають медові підношення в церкві, обдаровують ними літніх людей, дітей і тих, хто просить милостиню. Є стара приказка: «На Перший Спас і жебрак медку поїсть».



Крім того, 14 серпня священики проводять ще й мале водосвяття. Саме традиція освячувати воду, заздалегідь вириті колодязі і навколишні водойми дала другу назву цьому святу: «Мокрий Спас» або «Спас на воді». Вважається, що навіть роса в цей день цілюща, так що будь-яке зіткнення з рідинами природного походження дарує здоров’я, фізичні і душевні сили, змиває гріхи, накопичену втому і негативну енергію. До того ж Мокрий Спас — остання можливість викупатися в річці або в озері. Після цього дня вода зацвітає і стає холодною.


«Героєм» Медового Спаса, крім власне меду, є і мак.
Третє «ім’я» цього свята — Маковей. Якраз до цього часу мак визріває остаточно. Тому на святковий стіл ставлять і блюда, в яких він використовується: макові рулети, мак, виварений в меду, булочки, а також салати, перші та другі страви, наприклад, сочиво (пшенична каша з родзинками, медом, волоськими горіхами та маком). Якщо ви збираєтеся відсвяткувати Медовий Спас, орієнтуючись на християнську традицію, то пам’ятаєте, що 14 серпня — перший день Успенського посту, тому м’ясні і рибні блюда не вживаються, а здоба робиться з пісного тіста. Захистити своє житло від недоброго вторгнення, від пристріту і від псування, від сварок між домочадцями і через брак паші можна, розсипавши по кутах будинку освячені макові зернятка.

Яблучний Спас

Наступне вшанування дарів природи — Яблучний Спас, його відзначають 19 серпня за новим стилем. За православним каноном Спас збігається зі святом Преображення Господнього, а за народним календарем — з проводами літа. За традицією до цього дня не їдять яблука і страви з них. Деякий час тому навіть вважалося, що якщо батьки порушили цю заборону, то їхні діти, потрапивши в рай, будуть позбавлені всіляких ласощів. Так що наші предки чекали до Другого Спаса і тільки в цей день рано вранці, практично на світанку, починали збирати яблука або купували їх. Потім відносили їх до церкви для освячення, після чого влаштовували «бенкет горою».

Крім яблук 19 серпня освячують груші і виноград і також подають на святковий стіл в сирому і в приготовленому вигляді. Яблука — символ родючості і родинного благополуччя, тому своїм підношенням ви побажаєте тим, хто вам дорогий, всього самого найкращого.

Горіховий Спас


Горіховий Спас відзначають 29 серпня по новому стилю.
Незважаючи на те, що багато хто називає цей Спас Горіховим, основна його назва — Хлібний. За традицією цього дня закінчується збирання хлібів і печеться перший коровай з борошна нового врожаю. Хліб відносять в храм для освячення, а потім їдять всією сім’єю. У деяких областях нашої країни до цих пір існує обряд — залишки першої хлібини загортають в ганчірочку і кладуть за ікону. Таким чином «приманюють» в будинок благополуччя, оберігають сімейство від голоду.

Яблучний спас ще називають Спас на горі, а також в цей день ми святкуємо Преображення Господнє. Преображення є одним з 12 непереходящих церковних свят.

На Горіховий Спас в багатьох містах раніше влаштовували ярмарки, де продавали домоткані полотна. У народі говорили: «Перший Спас — на воді стоять, Другий Спас — яблука їдять, Третій Спас — на горі полотна продають». Звідси ще одна його назва – «Спас на полотні», або Полотняний Спас. Вважалося, що торгівля в цей день буде особливо сприятливою.

Чого не можна робити на Яблучний спас?

1. Не можна їсти яблука до освячення, а тим більше — до самого Яблучного спаса. Особливо заборона стосується жінок. Вважається, якщо жінка скуштувала яблука до Яблучного спаса — вона прийняла на себе гріх праматері Єви. І сувора відмова від яблук вважалася важливою для батьків, які втратили дітей. Було повір’я: якщо батьки не їли яблук до спаса, то покійним дітям роздадуть гостинці в цей день.

2. Не можна зганяти з себе муху в цей день або вбивати її. Сіла два рази на руку — обіцяє блага, і ваші бажання мають всі шанси на виконання.

3. Не можна залишати зерновий урожай після Яблучного спаса — дощі завдадуть йому шкоди. До речі, дощ після цього спаса називали «хлібогній». А якщо навіть дощ і дасть зібрати, вважалося, що ці зернові, борошно будуть вже зберігатися погано і пахнути цвіллю.

4. Не можна працювати по дому, окрім робіт в саду і на кухні. Шиття («Хто на свята шиє — той весь час сльози ллє»), прання, прибирання — під забороною.

5. Не можна купатися після спаса — «Яблучний спас — пішло літо від нас».

Що можна робити на Яблучний спас?

1. Потрібно максимально зібрати урожай. Раніше вважалося, що урожай який залишився на полі вже піде не на користь.

2. На освячення, крім яблук, можна приносити виноград, груші та сливи.

3. Обов’язково потрібно пригостити яблуками дітей та нужденних. Жебраків прийнято пригощати, щоб мати урожай і на наступний рік. Якщо не зустріли жебрака за день і не змогли пригостити, потрібно розглядати це як попередження. Щоб уникнути цього потрібно йти до церкви, де жебраки є завжди. Також вважається, що чим щедріше роздасте, тим добрішим буде ставлення Всевишнього до покійних родичів.

4. Якщо у батьків є покійна дитина, важливо віднести йому на кладовищі пару освячених яблук.

5. Потрібно з’їсти в цей день хоча б одне яблуко — поповнити своє здоров’я.

6. Відкусивши перший шматочок, можна загадати бажання.

7. З цього дня вже було прийнято працювати в городі і в саду в рукавицях.

8. Потрібно звернути увагу на погоду — дізнаєтеся, яким буде другий місяць зими. Наприклад, чи будуть опади.

9. Прийнято готувати пісні страви з яблуками. Головне блюдо столу — яблучний пиріг.

http://www.rivnist.in.ua/news/2014/08/19/5942

http://ridna.ua/2016/08/u-serpni-svyatkuyut-try-spasy-medovyj-yabluchnyj-i-horihovyj/

http://lady.tochka.net/ua/57899-medovyy-spas-2015-narodnye-primety-i-obychai/

Немає коментарів:

Дописати коментар