пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

160 років І.Я.Франку

І.Я.Франко


У 2016 році виповнюється 160 років від дня народження та
 100 років від дня смерті величного українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча.
Завтра 27 серпня минає 160 років від дня народження  І. Франка.


За життя цим письменником було написано понад 6 тисяч художніх творів та наукових праць. Випущено у світ 50 томів – і це лише третина від написаного.
   Це означає, що протягом 40 років письменник у середньому за кожні три дні писав один твір. Не випадково Івана Франка називають велетнем, титаном думки і праці. А ще Каменярем – за його завзятість у боротьбі за свої ідеали і нашим національним Пророком. Іван Франко безмежно любив свій народ, вірив в його національне визволення і гідне місце серед інших народів.
На початку ХХ століття ім’я Франка набуває широкої популярності.  «Академія в одній особі» - називали його сучасники. До того ж він вільно володів 14 мовами. Дослідники-франкознавці порівнюють творчість І.Франка з велетенським морем, глибини якого ще далеко не пізнані.
У 1916 р. він був номінований на Нобелівську премію в галузі літератури, але розглянути його кандидатуру комісія не встигла – 28 травня Франко помер.
Лише борися – не мирися,
Радше впадь, а сил не трать,
Гордо стій, а не корися,
Хоч пропадь, але не не зрадь.
   Ці рядки, не лише епіграф, а й життєве кредо Каменяра.
Про життя Івана Франка написано безліч книг. Це була дуже енергійна людина, його літературна спадщина є надзвичайно цінним внеском в українське літературознавство, художню літературу, публіцистику.
Цікаві факти з історії життя Івана Франка
·        У   І. Франка  було багато псевдонімів – Джеджалик, Брут Хома, Мирон, Кремінь, Живий, Марко, (усього близько 100 псевдонімів).
·        Львів – місто Франка, де він прожив сорок років  із відпущених йому Богом шістдесяти. У цьому місті він жив, творив, навіть був ув’язнений у Львівську темницю. Кожна вулиця пам’ятає його, кожна хата, кожен парк. Він присвячував Львову вірші, був щиро захоплений цим містом. Можна сміливо казати, що Львів  – місто Івана Франка.
·        Він був першим професійним письменником, який відважився   жити з праці пера. Не мав державної роботи, не мав жодних нагород, не мав кафедри в університеті. Мав замість того Львів і слова для нього: «І підеш ти в мандрівку століть з мого духа печаттю».
·        В їжі Франко був невибагливий: на сніданок  – кава з булкою, на обід – квашені овочі  та легкий суп із додаванням квасу, кропиви, грибів.
·        І. Франкові подобався  одяг сірого кольору. Майже завжди носив він вишивану сорочку. Любив носити нешнуровані черевики. На урочисті прийоми одягав чорний фрак.
·        Також письменник був завзятим рибалкою. Вудкою ловити не любив, зате користувався сітками, які плів власноруч.

·        Друга пристрасть І.Франка – збирання грибів. Довгий час Франко мріяв купити велосипеда, але так і не купив.
Малюнок

Немає коментарів:

Дописати коментар