понеділок, 10 червня 2019 р.

Говори красиво: 10 українських слів, які збагатять ваш словниковий запас.

Радіо МАКСИМУМ продовжує знайомити вас з особливими українськими словами, які замінять надокучливий суржик у щоденному спілкуванні. Здивуйте рідних своєю багатою мовою!
Поповнюйте свій словниковий запас неповторними українськими словами, вживайте їх вдома і на роботі, і ви вразите людей своєю начитаністю. Гайда!
Блавати – якщо ви не знаєте, то так називають волошки, які тішать наше око в червні-липні, а іноді й впродовж усього літа. Чудова альтернатива банальним трояндам =)
Горілиць – обличчям догори. Уявіть ідеальну картину: ви лежите на пляжі горілиць або й долілиць – тобто обличчям до землі – і насолоджуєтеся сонечком.
Затишок – тихе місце; спокій. Сподіваємося, саме це слово характеризує вашу відпустку. Адже іноді так хочеться побути наодинці з природою та з самим собою у затишному місці.
Пахощі – приємний запах, аромат. На носі вже серпень, тому поспішайте насолодитися пахощами літа.
Обіруч – можна сказати обома руками, але значно краще, погодьтеся, звучить обіруч. Це слово також означає “узявшись за руки; разом”.
Знічев’я – від нічого робити, простіше кажучи – з дурного розуму, здуру. Ще вживається в значенні “несподівано, раптово, без причини”.
Люстерко – красивий синонім до “дзеркальця”.
Залицятися – загравати, кокетувати, тобто, маючи почуття симпатії або кохання, упадати біля кого-небудь, виявляти знаки уваги, зачіпати розмовою, жартами.
Талан – доля, життєвий шлях. Оскільки так говорять, здебільшого, про щасливу долю, удачу, успіх – бажаємо вам талану без клопотів та проблем.
Поготів – цим колоритним словом пропонуємо вам замінти у своїй мові прислівник “тим більше”.


Українська – мова багатогранна. Підрахувати точну кількість слів у ній неможливо, адже цей запас постійно зростає. Відомо лише, що на сьогодні у найповнішому Словнику української мови в 11-ти томах зафіксовано близько 134 тисяч слів. Однак, очевидно, це далеко не всі…
Українська мова має також велетенський багаж слів, котрі вживаються переважно в окремих районах, або ж поволі стають застарілими і в повсякденній розмові звучать все рідше. Мовознавці радять відновлювати вживання давніх українських слів і, тим самим, збагачувати мову.
Український контент пропонує невеличкий тест, щоб перевірити Ваші знання колоритних українських слів. Спілкуймося багатою солов’їною!

Немає коментарів:

Дописати коментар