неділю, 18 вересня 2016 р.

Хто придумав смайлики?

Cмайлик (від smile — усмішка) в Інтернеті називають значки, складені з розділових знаків, букв і цифр, що позначають якісь емоції. У смайлика є автор. Вперше жовту усміхнену пику намалював американський художник Харві Белл (Harvey Ball).
На початку 60-х в Америці почався процес злиття великих страхових компаній. Процес йшов болісно і почав позначатися на так званій корпоративної моралі співробітників. Іншими словами, невпевненість службовців в завтрашньому дні зробила їх більш дратівливими, розгубленими і сумними.
Представники компанії State Mutual Life Assurance Cos. of America вирішили підняти «бойовий дух» своїх співробітників, тобто «змусити» службовців посміхатися всякий раз, коли вони зустрічаються з клієнтами, підходять до телефону або працюють з документами.
Для досягнення поставленої мети вирішено було провести не зовсім звичайну рекламну акцію, але потрібен був яскравий запам’ятовується символ, і в грудні 1963 року страховики прийшли до Харві Беллу.
Як пізніше зізнався Белл, на всю розробку у нього пішло не більше 10 хвилин. За роботу йому заплатили 45 доларів, і це була вся прибуток, який Белл коли-небудь отримував за смайлик: він навіть не хотів реєструвати його як торгову марку, що не захищав своє авторське право і, за словами його сина, Чарльза Белла (Charles Ball) , ніколи не шкодував про це. Він не вмів поводитися з грошима. Він мав звичай говорити:" Ей, я можу одночасно є тільки один біфштекс і не можу одночасно керувати декількома автомобілями ".
Перший смайлик був прикріплений до шпильці, тобто, зроблений у вигляді значка і виданий службовцям і клієнтам компанії.
Значки зі смайликами мали успіх. Вони настільки сподобалися клієнтам і агентам State Mutual Life Assurance Cos. of America, що компанія незабаром замовила 10 тисяч таких значків.
Але відомим всьому світу смайлик став лише в 70-ті, коли двоє братів з Іспанії придумала для смайлика слоган «Have a Happy Day».
Посмішка з таким девізом відразу стала хітом, і незабаром смайлик з’явився на емблемах, листівках, футболках і бейсболках — одним словом, на всьому, що може бути швидко продано.
Природно, ні про яке авторське право ніхто й не замислювався, а Поштова служба США навіть випустила марку зі смайликом Белла.
У 1971 році французький підприємець на ім’я Франклін Лоуфрані (Franklin Loufrani) зареєстрував усміхнене обличчя як торгову марку в більш ніж 80 країнах. Лоуфрані стверджував, що це він винайшов символ в 1968 році в Парижі.
Лоуфрані заснував корпорацію Smiley Licensing і за кілька років сколотив пристойний стан по всьому світу, обходячи стороною Сполучені Штати.
Белл не став пред’являти позов Лоуфрані, але знайшлися й інші «діячі», які стверджували, що це вони винайшли смайлик. Зрештою, втомлений від усього цього Белл зареєстрував свою версію посмішки, до якої включив свої ініціали.
Белл любив робити пафосні заяви про свій винахід: "Ніколи ще в історії людства і мистецтва не було жодної роботи, яка б, поширившись настільки широко, приносила стільки щастя, радості і задоволення. Не було нічого, зробленого так просто, але став зрозумілим всім ".
Будучи вже літньою людиною, Харві Белл остаточно визначив свою місію на Землі — він бачив себе в якості Міжнародного посла щастя і навіть придумав свято — 1 жовтня — Міжнародний День Посмішки (World Smile Day).
Він вважав, що це має бути день, «присвячений гарному настрою і добрих справ», і проходитиме під гаслом «Творіть добро. Допоможіть однієї усмішці».

А на уроці  української мови можна використати таку таблицю із смайликами.
Мені хочеться поділитися віршем Ксенії Газієвої про "сонячних людей". Які проникливі слова вона підібрала про таких людей! Я вважаю, що кожен із нас випромінює сонце своїми знаннями, вірою у найкраще, добротою серця...

А вам встречались "солнечные" люди?
Мне с ними кофе кажется вкусней,
Душевная, промозглая простуда,
Проходит сразу от таких людей.

Они вам греют зябкие ладони,
Рисуют солнце среди мрачных туч,
Какая редкость – "солнечные" люди!
Я в них всегда влюбляюсь по чуть-чуть.

Они гуашью самой-самой светлой,
Рисуют мир открыто для людей,
Хочу сказать спасибо им за это,
За то, что мир наш делают теплей!

Вы скажете, что вроде не встречали,
Что глупости все это, как всегда!
А я таких людей по жизни знаю
И даже их целую иногда...

Немає коментарів:

Дописати коментар