четвер, 8 вересня 2016 р.

Міжнародний день грамотності

8 вересня -Міжнародний день грамотності. Це свято офіційно відзначається Організацією Об'єднаних Націй. Міжнародний день грамотності — це символ досягнень усього людства.
Цікавий сайт «Пустунчик» пропонує
шість кроків до грамотності

Помилки у тексті — це дуже прикро: вони як ями на дорозі чи як плями на одязі. Якщо Ти любиш робити усе до ладу, то намагатимешся писати правильно. Що ж робити, якщо все ж час від часу у Твоїх творах, контрольних роботах чи листах трапляються помилки?
 Завчаєш правила української мови напам'ять, але це не допомагає? Звісно, бо такий спосіб не назвеш ефективним. Засвоювати нові знання і навички найкраще на практиці. Почнімо?
 1. Читай. Це — найперша і найголовніша порада. Раджу взятися за якісну художню літературу — так Ти непомітно для себе запам'ятовуватимеш правильне написання слів і розділових знаків, а ще — цікаві вислови та стилістичні прийоми.
 2. Коли сумніваєшся — зупинись. Читання хороших текстів привчить тебе до відсутності помилок. А ось коли Ти йтимеш вулицею і побачиш рекламний плакат, або ж спілкуватимешся електронною поштою зі знайомим, у якийсь момент Ти цілком можеш подумати: «Тут щось не те». Якщо Тобі впало у вічі щось дивне чи незвичне, це сигнал до того, що час попрацювати!
 3. Придбай орфографічний словник і посібники з української мови. І щойно Ти «спіткнешся», читаючи якийсь текст — одразу перевіряй, чи немає там помилки. Коли Тобі дають вивчити готове правило у школі — це одне. Коли Ти зіткнувся з проблемою і сам її вирішив — це зовсім інше.
 4. Точно так само працюй і зі власними текстами. Легка тінь сумніву — серйозна перевірка. До речі, багато хто радить обов'язково вимовляти вголос те, що Ти пишеш — це дозволить зменшити кількість орфографічних помилок. Спробуй!
 5. Навіть якщо Тобі здається, що тепер Ти пишеш правильно, не поспішай радіти: українська мова потерпає від таких явищ, як суржик і кальки з російської. Цілком можливо, що Ти вживаєш русизми, навіть гадки не маючи про це. Тому раджу попрацювати над стилістикою української мови. Придбай підручник, а в Інтернеті знайди цікаві проекти, де правильне вживання слів і виразів пояснене за допомогою чудових ілюстрацій.
 6. Не соромся попросити друга виправляти Тебе, якщо ти пишеш чи кажеш щось неправильно. До речі, Ти також можеш вказувати йому на його помилки. Взаємне вдосконалення допоможе вам стати грамотними.
 Почни сьогодні — а в День грамотності наступного року похвалишся результатом!


Немає коментарів:

Дописати коментар