понеділок, 30 січня 2017 р.

27 січня– 185 років від дня народження Льюїса Керолла

Льюїс Керролл - біографія, життєвий і творчий шлях
 (1832-1898)
Сторінки життя і творчості
Англійці кажуть: «Якщо ви не знаєте Алісу й Чеширського Кота, Капелюшника й Шаленого Зайця, ви нічого не знаєте про Англію». Це герої відомої книжки Льюїса Керролла «Аліса в Країні Див», що є перлиною дитячої англійської літератури.




Льюїсу Керроллу випало жити в Англії в добу, яка від імені королеви Вікторії отримала назву «вікторіанська». Королева Вікторія правила найдовше за всіх англійських монархів — 64 роки. За тих часів уважалося добрим смаком стримувати себе в усьому — вчинках, почуттях, емоціях. Дітей змалку привчали до вишуканих манер, чемності, усталених правил поведінки. Вони мусили ходити повільно й поважно, говорити правильною й гарною мовою, гратися в тихі й малорухливі ігри, не дошкуляти дорослим і займатися лише корисними справами. Але тоді, як і тепер, дітям хотілося бігати, стрибати, мріяти, бути вільними й обирати свої власні шляхи в усьому! Адже кожна людина прагне свободи у своєму житті, творчості й думках.
Розмірковуючи про світ дітей і дорослих, про поняття правильне та неправильне, свободу й обов’язок, письменник Льюїс Керролл створив казковий світ, де не було ніяких обмежень для вільного польоту фантазії, де можна було вигадувати казна-що, не підкорятися королю й королеві й узагалі нікого не боятися. Іншими словами, де можна бути собою, вільною особистістю, котра здатна міняти все довкола силою своєї уяви!
Льюїса Керролла називають найзагадковішим письменником Англії. У його особистості поєдналося непоєднуване: математик і письменник, священик і фотограф, філософ і великий друг дітей. Ніхто з його сучасників не міг зрозуміти, чому цей дорослий чоловік у темній рясі священнослужителя скрізь носив із собою фотокамеру? Чому він так багато часу проводив із дітьми, брав участь у їхніх забавках, вигадував для них цікаві ігри й головоломки?.. Його псевдонім теж містить певну загадку. Своє справжнє ім’я Чарльз Лутвідж (прізвище Доджсон) письменник переклав латиною, а потім отримане ім’я Carolus Ludovicus знову переклав англійською й переставив слова місцями. Так з’явився його псевдонім Lewis Carroll.
Льюїс Керролл народився 27 січня 1832 р. в селищі Дерсбері (графство Чешир) у родині священика Чарльза Доджсона і Френсіс Джейн Лутвідж. У дев’ятнадцять років Чарльз Лутвідж Доджсон вступив до найдавнітттого університету у світі — Оксфордського, у двадцять три роки став викладачем математики коледжу Крайст Черч (Церкви Христа) цього університету, у двадцять п’ять — здобув ступінь магістра математики, у двадцять дев’ять — посвячений у сан диякона.
Сорок сім років (з 1851 по 1898 р.) Чарльз Лутвідж Доджсон працював у коледжі Крайст Черч. Серед його добрих знайомих були доньки ректора Оксфордського коледжу Крайст Черч — сестрички Лоріна Шарлотта, Аліса та Едіт Лідделл. Чарльз Лутвідж Доджсон часто гуляв з ними, запрошував їх до себе на чай і розказував їм цікаві історії. Саме для його улюблениці Аліси Лідделл і її сестричок була створена повість-казка «Аліса в Країні Див».
Уперше в історії літературної казки Льюїс Керролл зробив головною героїнею книжки реальну дівчинку, а точніше — її творчу уяву, що здатна породжувати інший світ — Країну Див. У цьому уявному світі, з одного боку, знайшли відображення цілком земні проблеми освіти, виховання, судочинства, усього суспільного устрою «вікторіанської» доби, доволі суворого до людини. З іншого боку, в уявному світі відобразилося те, про що не прийнято було говорити в той час — мрії, почуття, прагнення людини. Тут усі земні правила летять шкереберть, тут можна бігати за Білим Кроликом, робити дурниці, дражнитися й поводитися неправильно. У своїй уяві людина завжди вільною, вона може збільшуватися або зменшуватися, швидко пересуватися в різних просторах і робити все, що заманеться. Кожній людині потрібен, стверджує Льюїс Ксрролл, свій особистий простір, її особиста свобода.
Коли Аліса Лідделл виросла, Льюїс Керролл створив продовження книжки — «Аліса в Задзеркаллі», де юна героїня перетворилася на справжню королеву. Себе письменник зобразив у вигляді Білого Лицаря, який розповідає Алісі про неймовірні винаходи. А на прощання просить озирнутися й помахати йому рукою...
Фантастика ( грецьк. здатність уявляти) — 1) те, чого не існує н реальній дійсності; 2) світ уявлень і образів митця, який базується на основі засвоєних раніше фактів із реального життя; творча уява; 3) різновид художньої літератури, заснований на вигадці, творчій уяві, фантазії; до цього різновиду можуть належати будь-які жанри оповідання, казка, повість, роман тощо.
Характерні риси фантастики як різновиду художньої літератури:
•    незвичайність подій і образів;
•    порушення усталених уявлень про час і простір;
•    дивні перетворення персонажін і всього фантастичного світу;
•    чарівність предметів і явищ;
•    дивні імена й назви;
•    стрімкі й неймовірні повороти сюжету;
•    мовні новації письменника (пошук нових слів і виразів для відтворення дивовижного світу).
 Цікаві факти про справжню Алісу в країні чудес

«Аліса в країні чудес», напевно, один з найвідоміших творів у світі. Тим часом, у головної героїні повісті був цілком реальний прототип, Аліса Лідделл, розповідаючи казки якої, Льюїс Керролл і написав свій найзнаменитіший твір.

1. Справжня Аліса з країни чудес, фотографія Льюїса Керролла, Англія, 1862

2. Аліса Лідделл прожила довге і щасливе життя. У віці 28 років вона вийшла заміж за Реджинальд Харгрівса, професійного гравця в крикет за Гемпшир, народила трьох синів. На жаль, обидва старших Алан Ніветон Харгрівс і Леопольд Реджинальд « Рекс » Харгрівс загинули у Першій світовій війні. Померла Аліса в своєму будинку в Вестерхамі у віці 82 років в 1934 році.

3. Аліса Лідделл, Льюїс Керролл, 25 червня 1870

Спочатку казка називалася «Пригоди Аліси під Землею », а її рукописний примірник, подарований Алісі Льюїсом Керроллом був проданий нею за 15,400 фунтів одному із засновників фірми з виробництва грамплатівок          « Victor Talking Machine Company » Елдрідж Р. Джонсону в 1926 році.



4. Після смерті Джонсона книга була куплена консорціумом американських бібліофілів. Сьогодні рукопис зберігається в Британській Бібліотеці.
5. Алісі було 80 років, коли, перебуваючи з візитом в США вона зустрілася з Пітером Ллевелін Девісом, тим самим, який надихнув Дж. М. Баррі на його знаменитий твір «Пітер Пен ».
6. На честь Аліси Лідделл названа мала планета 17670 Liddell.
7. Остання сторінка оригінальної рукописи Л.Керролла «Пригоди Аліси під землею »

8.Книгу "Аліса в Країні чудес" переклали 125 мовами світу. Але перекладачам доводилося ретельно потрудитися над текстом. Справа в тому, що якщо переводити казку буквально, то пропадає весь гумор і вся чарівність, створені автором. В оригінальній версії дуже багато каламбурів і дотепних моментів, заснованих на особливостях англійської мови.
9."Алісу в Країні чудес" екранізували 40 разів, включаючи анімаційні версії. Першу екранізацію зняли в 1903 році. Лише через декілька років після смерті Керролла режисери Сесіль Хепуорт і Персі Стоуве зняли за мотивами історії 12-хвилинний фільм. На той момент - початок століття - це був найдовший фільм, зроблений у Великобританії.

© kinopoisk.ru
10.Цікаво, що в першій версії казки не було таких яскравих персонажів, як Капелюшник і Чеширський кіт.
В одному з найпопулярніших перекладів, Капелюшника назвали "Баловником". Все це тому, що слово "hatter" означало не тільки "капелюшник". Цим словом називали людей, які все роблять не так, як належить. У англійців навіть є приказка: "Божевільний як капелюшник" ("mad as a hatter").

© Сальвадор Далі, instagram
Існує понад мільйон картин, створених художниками з усього світу, на яких зображені епізоди з легендарної казки. Сальвадор Далі намалював 13 акварелей до різних ситуацій з книги.

Вірш "Бармаглот", який входить у казку "Аліса в Країні чудес", майже повністю складається з неіснуючих слів. Однак ці слова підкоряються законам англійського - і дуже схожі на справжні.

НАЙДИВОВИЖНІШИЙ  ПЕРСОНАЖ

Чеширський кіт – це персонаж казки Льюїса Керролла «Аліса в країні чудес». Він з’явився в главі шостій «Порося І Перець», тут же завоював любов і увагу читачів, а його численні висловлювання перетворилися на афоризми: «Впевненість і нерозсудливість – дві сторони однієї медалі», «Мало хто знаходить вихід, деякі не бачать його, навіть якщо знайдуть, а багато хто навіть не шукають »,« Серйозне ставлення до чого б то не було в цьому світі є фатальною помилкою »,« Можеш потиснути мені руку, я не гордий! »
Кот надзвичайний своєю посмішкою, адже тварини, і коти в тому числі, не вміють посміхатися
Цікаво, що визначення «Чеширський» пішло від назви графства «Чешир» або «Черстішір», уродженцем якого був сам Льюїс. Перший варіант книги «Аліса в країні чудес» не містив персонажа Чеширський Кіт. Льюїс Керролл вписав цього чарівного героя в свою повість в 1865 році. Чому ж письменник придумав образ саме Чеширського Кота, а не лева, папуги або, скажімо, порося?
Справа в тому, що приказка «Посміхається, як Чеширський Кіт» користувалася популярністю в графстві Чешир ще задовго до появи роману Льюїса. За однією з версій, вона з`явилася завдяки одному місцевому маляра, а точніше, його барвистим творінь на дерев`яних табличках над дверима таверн. Як стверджують першоджерела, він малювати не котів, а той, який скалить левів або леопардів, але місцеве населення, що не бачило досі хижих тварин, асоціювала ці малюнки саме з домашніми вихованцями.
Другою версією появи Чеширського Кота вважається та, яка оповідає про знаменитих Чеширський сирах, які нагадували своїм зовнішнім виглядом усміхненого кота. Ці сири були відомі протягом більш ніж 9 століть.
Існують і інші, менш популярні пояснення появи незвичайного персонажа. Одне з них свідчить, що в народі побутувала в анекдоті, над високим званням маленького графства Чешир саркастично сміялися навіть коти. Інша повір`я розповідає про суворе лісничий графства, який злісно посміхався, ловлячи чергового браконьєра і, мабуть, чимось нагадував місцевим жителям кота.
Здатністю зникати Льюїс Керролл наділив свого Чеширського Кота по аналогії з легендою про його побратима - примару Конглтонского кота. Останній жив у абатстві, але в один з днів він раптово зник, після чого так само раптово з`явився на порозі доглядачка і через хвилину розтанув в повітрі. Місцеві служителі запевняли, що потім вони ще не раз бачили привид Конглтонского кота.
Хоч би яка була історія походження персонажа Чеширського Кота в романі Керролла, він придбав величезну популярність у різних народів світу і радує читачів своєї саркастичною посмішкою вже кілька століть.

 

·           Топ-10 краших цитат:
1.                Знаєш, одна з найсерйозніших втрат у битві - це втрата голови.
2.                Завтра ніколи не буває сьогодні! Хіба можна прокинутися вранці і сказати: "Ну ось, зараз нарешті завтра"?
3.                Кращий спосіб пояснити - це самому зробити.
4.                Якби кожна людина займалася своєю справою, Земля б крутилася швидше.
5.                Від гірчиці - засмучуються, від цибулі - лукавлять, від вина - винятся, а від здоби - добріють. Як шкода, що про це ніхто не знає... Все було б так просто. Їси здобу - і добрішаєш!
6.                Чим більше відразу вчишся, тим менше після мучишся.
7.                Ти прекрасна. Бракує лише посмішки.
8.                Не сумуй. Рано чи пізно все стане зрозумілим, все стане на свої місця і вишикується в єдину красиву схему, як мережива. Стане зрозуміло, навіщо все було потрібно, тому що все буде правильно.
9.                Бачила я котів без посмішок, але посмішку без кота...

10.           Аліса здивувалася, як це вона не здивувалася, але ж дивовижний день ще тільки почався і немає нічого дивного в тому, що вона ще не почала дивуватися.
© instagram

Рубрика

Чи знаєте ви, що ...
 * англійська королева, прочитавши книгу Льюїса Керрола «Аліса в Країні див», так зацікавилась нею, що наказала принести їй всі книжки цього письменника, але була розчарована, тому що в інших книгах були математичні формули?
* «Аліса в країні чудес» була заборонена у Китаї через наявність у книзі звірів, які розмовляють.



4.                ЦІКАВИНКИ (ЕКСПЕРТ ВІКІПЕДІЇ)
1.                Завдяки казці ім’я Аліса стало популярним.
2.                «Аліса в країні Див» увійшла в список дванадцяти «самих англійських» предметів і явищ, складений міністерством культури та спорту Великобританії.
3.                На честь Березневого Зайця, Капелюшника та Казна – Що – Не – Черепахи названо астероїди.
4.                У фільмі «Матриця» Нео, головний герой, отримав повідомлення про те, що він повинен, подібно до Аліси, слідувати за Білим кроликом. Один із головних героїв, Морфеус, пропонує Нео дізнатися, «наскільки глибока кроляча нора».
5.                В Англії «Алісу…» люблять набагато більше інших книг, давно розібравши її на численні прислів’я, приказки.

А що знайшли ви?
На перший погляд, у казці багато нісенітниці. Це пояснюєть­ся декількома причинами. По-перше, жанровою своєрідністю твору. Історія про Алісу починається як повість, а потім пере­ходить у казку. (У кінці твору читач дізнається, що усе напи­сане просто наснилося Алісі.) «Сон» дівчинки — це своєрідний композиційний прийом, який допоміг авторові ввести героїню у казку. Тобто, у творі маємо поєднання двох жанрів — казки і повісті.
· У тексті багато алегорії, символіки, метафоричності. Амери­канський письменник Р. Бредбері сказав: «Країна Чудес — це те, що ми є». Тобто JI. Керролл зобразив людське життя, реальний світ, сповнений абсурду.
· На жаль, дорослі, заклопотані своїми проблемами, це не зав­жди помічають.
· За казковим королівством, зображеним JI. Керролом, видніється Англія з її законам, судом, королівською владою.
· Королівський двір постає у вигляді колоди карт. У карти, як відомо, грають, їх тасують. Отак і королева на свій розсуд грала своїми підлеглими. Тобто, життя — це складна гра, в якій завжди одні виграють, а інші — програють. Усі люди різні, як і мешканці Країни Чудес.
· Літературознавці стверджують, що жанрову своєрідність казки визначає ще й прийом нонсенсу (англ. nonsence, буквально — «ні­сенітниця».)
· Як зауважив німецький казкар Джеймс Крюч: «Позитив­ною рисою нісенітниці є її зміст». У тексті багато дивних ре­чей, віршів, фраз, висловів. Але вони є дивними лише з точки зору дорослих. Оскільки їх засмоктало божевільне життя і вони втратили чистоту поглядів, думок, уміння дивуватися і вірити у чудо. Казка Л. Керролла змушує дорослих зупинитися і побачити незвичайне у звичайному. А дітям допомагає розвивати фантазію, уяву.
· Іронізуючи над шаблонами мислення в традиціях «поезії нісенітниць», Керролл в той же час дав в «Алісе» глумливе зображення поздневикторианской Англії.
· Так звані «нісенітниці» Керролла, логічні задачі, загадки і головоломки передбачили появу таких наук, як математична логіка, семиотика, лінгвістичний аналіз, нарешті, - теорію відносності, а вплив його творчості, як явне, так і приховане, простежується в творах цілого ряду класиків світової літератури, що творили після нього.
· Помер Керролл в Гилфорде 14 січня 1898 року. На його батьківщині, в сільській церкві Дерсбері є вітраж, де поруч із задумливим Додо стоїть Аліса, а навколо тісняться Білий Кролик, Болванщик і Березневий Заєць.
· Льюиса Керролла зі своїми творами «Аліса в Країні чудес» і «Аліса в Задзеркалля» визнали і зрозуміли не все.
· Англійці знають ціну дивності: у Керролла на батьківщині є своя культурна ніша - «ексцентричний вчений-джентльмен», хоч, звісно, і це усього лише одна з масок. Безперечно, вона підходить йому не в приклад краще, ніж маска манірного педанта, у якого, як помітила в свій час Віргінія Вулф, «не було життя»; або зовсім уже безглузда маска таємного спокусника дівчинок.*
Зрозуміти текст - значить не просто зрозуміти, про що в ньому говориться; потрібно уловити і те, про що там прямо не говоритися: «значущість думки повідомляє не те, що вона говорить, а те, про що вона умовчує, виводячи це на світло способом, який не можна назвати висловлюванням».* Можна передбачити, що цей спосіб - знак, інтерпретуючи який можна зрозуміти істинне значення думки. Адже «істина не виявляється ні за допомогою аналогій, ні за допомогою доброї волі, вона проговорюється в мимовільних знаках».

Інформація, якою автор наповнює знак неусвідомлено, може бути розшифрована за допомогою метафори, що представляють самі важкі поняття у вигляді доступних образів.
Потрібно сказати, що під час життя Л. Керролла в Англії отримали розвиток логічні твори і парадоксальні задачі. Як вже говорилося, Л. Керролл також був автором логічних творів - «Логічна гра» (1887), «Символічна логіка» (1896) і парадоксальних логічних задач, що війшли в різні збірники, які були здатні поставити тупик не тільки недосвідченої людини, але навіть сучасну ЕОМ, що було відмічено дослідниками.
Можна сказати, що це відбилося і в творі «Аліса в Країні чудес», оскільки герої твору Керролла підіймають такі питання, відповіді на які його самого дуже цікавили.
Наприклад, коли Шалтай-Болтай говорить Алісі, що та повинна думати про все, Аліса резонно помічає, що думати про все неможливо:
- I never spoke, that you could think of all. - I have told only, that you should think. (- Я ніколи не говорив, що ти могла б думати про все, - заперечує Шалтай-Болтай. - Я сказав лише, що ти повинна думати.)
- And unless it is meaningful to speak, what I should make what I can not in any way? (- А хіба доцільно говорити, що я повинна зробити те, чого я ніяк не можу?)
Повернемося до знака. Ч. Пірс уявляв собі знак як «щось здатне бути замінником іншого в певній ситуації»*. У цьому випадку, представляється можливим доповнити визначення знака таким чином: знак - це основа людської діяльності, не тотожна своєму значенню, що вимагає безлічі способів розшифровки.

Існує безліч знаків. Так, Ж. Делез вводить поняття світського знака. Світський знак унікальний тим, що в обмеженому просторі проводить безліч знаків. Функція світського знака - заміщення дії або думки. Він не володіє здатністю спричиняти зміст. Укладене в йому значення - всього лише міраж, який розсіюється при більш уважному розгляді. Світський знак не містить думки, він усього лише умовність, частина ритуалу.
Внаслідок відсутності справжньої суті світський знак пустий. Але ця пустота претендує на «самодостаточность». Як вже згадувалося, Л. Керролл жив в Вікторіанську епоху - епоху світського суспільства і пишних балів. Можливо Л. Керролл був досить замкненою людиною і уникав світського суспільства саме тому, що йому як вченому претила атмосфера брехні і уявної значущості світла з його численними фікціями.
На прикладі світського світу Задзеркалля можна прослідити развенчание Керроллом світського знака, який не має нічого спільного з думкою, а просто формально їй супроводить. Королева говорить Алісе: «Curtsey, while you're thinking what to say». - «Реверанс, в той час як ви думаєте, що говорити». Тобто мислення і світський знак - це два непересічних поняття. Світський знак не потребує думки, він сам її заміняє. «Speak when you're spoken to» - «Говорите, коли з вами говорять». Світське спілкування це обмін знаками, а не думками. Етикет зобов'язує відповідати на знак знаком, а не думками.
Алису представляють баранячому окорку. «А leg of mutton» - метафора, значення якої в тому, що багато які представники світського суспільства володіють інтелектом в тій же мірі, що і баран - тварина безглузда і уперта. Але навіть окорок може подавати світський знак: «The leg of mutton got up in the dish and made а little bow to Alice». - «Баранячий окорок встав в блюді, і зробив невеликий поклін Алісе».
Мислення - найважливіший інструмент в пошуках значення, воно здібно інтерпретувати знаки. Кэрролл представляє читачу роботу мислення у вигляді метафора Країни чудес і Задзеркалля, що відображає мыслительные процеси. Там все знаходиться в постійному русі, здійснюються переходи з одного стану в інше (rush-snow). Алиса подорожує з одного місця в інше, поки не добирається до кінцевого пункту. Підсумок руху - досягнення абсолютної істини в ідеалі. Але чи можливе це?
Очевидно, що процес пізнання - це рух. Питання в тому, який напрям пізнання. Знак напряму в пізнанні складається з єдності протиріч: з одного боку пізнання - це завжди рух уперед, а з іншою, - постійний регрес. Отримавши відповідь на цікавляче нас питання, ми стикаємося з необхідністю вирішити наступне питання, породжене отриманою відповіддю. Це повертає нас в початкову позицію незнання. І так до нескінченності. Чим більше ми отримуємо відповідей, тим більше виникає нових питань. Кожна відповідь королеви породжує в Алісе всі нові питання, спонукаючи її до постійного пошуку.
Метафора сну (пригоди Аліси - сон) чудово ілюструє відносність процесу пізнання. У Задзеркалля Аліса знаходить істину, підкоряє мислення і стає королевою. Насправді ж, прокинувшись, вона виявляється в початковій точці своєї подорожі - вдома. Пізнання - це біг у весь дух, при якому завжди залишаєшся на початковій позиції: «...it takes all the running you can do to keep in the same place» - « ... потрібно все біг, на який ви тільки здатні, щоб утриматися в тому ж самому місці ».
Можна передбачити, що знак, завжди присутній в художньому творі, при адекватній інтерпретації і дешифровке може дати уявлення про філософські погляди його творця, його взаємовідносинах з суспільством. Він також дозволяє проникнути в систему індивіда. При цьому інформація, отримана за допомогою дешифровки знака, носить об'єктивний характер, оскільки творець знаків не має можливості завжди контролювати їх появу за допомогою свідомості. Знак - це несвідоме, те, що вирилося на поверхню непомітний для творця.
Наш світ побудований на принципі дзеркальності. Дзеркало традиційно вважалося предметом візуальної магії. У ритуалі ворожіння воно виконує роль межі, що відкриває вхід в потойбічне. Багато в чому завдяки фізичним властивостям і оптичним ефектам (інверсія лівого і правого), дзеркало отримало репутацію предмета, що володіє магічними властивостями.
Дзеркало володіє унікальною дуальностью: воно може точно відображати об'єкт, а може спотворювати його до невпізнання. Ця властивість Керролл і представив в доступних образах. У основі сюжету «Аліси в Задзеркалля» лежить метафора дзеркала, що являє собою концентрацію свідомого і несвідомого, раціонального і замежного, що зберігається у вигляді символів. Якщо брати до уваги той факт, що Аліса дитина, а дзеркало, по суті, - знаряддя пізнання, то подорожі дівчинки - це її спроба пізнати світ.*
Задзеркалля - сфера протікання більшості процесів, мир, зрозуміти який можна, тільки йдучи в напрямі, протилежному первинному нам мисленню (приклад з гіркою, на яку Алісе вдається попасти, тільки коли вона йде в протилежну сторону).
Задзеркальний метафора відображає опозицію фактів реальності і Задзеркалля:fast = slow, bee = elephant (швидко = повільно, бджола = слон)
Всі події в Задзеркалля взаємопов'язані і взаимообратимы. Рух протікає в двох значеннях-напрямах відразу: memory works both ways. Нашій підсвідомості відомо не тільки минуле, але і майбутнє.
Метафора дзеркала у Керролла в той же час відображає і внутрішній світ самого автора, робить явними деякі риси його вдачі (скромність і тактовність Аліси - несвідоме перенесення якостей самого письменника на його героїню), рід занять (всьому абсурдному висловлюванню даються розумні пояснення, в яких відчувається логіка вченого). Велику кількість цифрових комбінацій в творі видають автора як математика.
IV. Різне тлумачення «Аліси в країні чудес» і «Аліси в Задзеркалля»
Твору «батька нонсенса», між іншим, ще і досі продовжують ставити дослідників в тупик, про що саме так і висловлюється тонкий знавець англійського абсурду Н.М. Демурова: «Алиса («Алиса в Країні чудес», «Аліса в Задзеркалля Льюїса Керролла) уразила не тільки недосвідчених читачів, але і критиків, - і продовжує ставити їх в тупик до цього дня».*
До теперішнього часу класичний абсурд придбав безліч послідовників в різних країнах і ще більше шанувальників і цінителів.
Спокусу «витлумачити неистолкуемое» подібно спокусі «обійняти неосяжне», яке практично неизживаемо. Дослідити такі версії-тлумачення - заняття веселе і аж ніяк не таке некорисне, як це може показатися на початку ХХI століття.
Звернемося до деяких прикладів інтерпретації «Аліси в Країні чудес» і «Аліси в Задзеркалля».
Ось, скажемо, рішення «Аліси» фізиками**:
«У сценах Шаленого чаювання і Суду (так само, як і в багатьох інших епізодах з «Аліси в Країні чудес» і «Аліси в Задзеркалля») фізик без великих зусиль розрізнює злу, але точну карикатуру на процес розвитку фізичної теорії. Наскільки б ні була абсурдна схема судочинства «First а verdict, then proofs» - «Спочатку вирок, потім докази», саме вона передає те, що не раз відбувалося в історії фізики.

Пригадаємо хоч би обставини «народження» квантової механіки. Численні спроби описати спектр чорного тіла, зроблені фізиками в кінці XIX століття, виявилися невдалими. При великих частотах в ультрафіолетовій частині спектра добре «працювала» формула Вина, при малих - зовсім інша формула Рэлея-Джинса. Зшити обидва шматки в єдине тіло так, щоб «все було за правилами» (як хотів того на суді Білий Кролик), не вдавалося нікому: бездоганні логічні докази приводили до софізму. І тоді Планк в ім'я порятунку фізики зважився на припущення, яке суперечило всьому досвіду попереднього розвитку фізики. Він висловив славнозвісну гіпотезу квантів: енергія атома змінюється не безперервно, а може приймати лише дискретний ряд значень, пропорційних кванту дії.
Про свій «вирок» Планк повідомив 14 грудня 1900 року на засіданні Берлінського фізичного суспільства. І, хоч формула Планка була перевірена експериментально в ту ж ніч, знадобилося не одне десятиріччя, перш ніж були «зібрані докази» і квантова механіка знайшла статус фізичної теорії.
А ось ще одна, із зовсім третьої області, спроба інтерпретації «Аліси»:
«... дивно, що в невинних, здавалося б, діалогах, що забавляли дітей... складні співвідношення психологічного часу і пам'яті так виразно названі. Читаючи Керролла, дорослий читач, залучений до науки про час, мимовільно асоціює парадокси Керролла з сучасними уявленнями про зыбкости і відносність таких звичних понять, як справжнє, минуле, майбутнє, завтра, учора, давно, коли-небудь, одночасно, раніше, пізніше і так далі. Календарна послідовність подій - зовнішніх і внутрішніх - ламається і перебудовується не тільки в світі фізичного часу - в згоді з вченням Ейнштейна, але і в світі нашого внутрішнього «психологічного» часу...».*

Насправді, інтерпретації творів Л. Керролла можна множити і множити. Мартин Гарднер в «Анотованій Алісе» признається:
«Я старався уникнути двох типів коментарів - не тому що вони важкі і негідні уваги, а тому що вони настільки легкі, що будь-який не позбавлений кмітливості читач може написати їх сам. Я маю на увазі алегоричні і психоаналитические тлумачення. Подібно «Одіссеї», Біблії і іншим великим породженням людського генія, книги про Алісе легко подаються символічному прочитанню будь-якого роду - політичному, метафізичному, фрейдистскому. Деякі з цих вчених інтерпретацій можуть викликати лише сміх. Шан Леслі, наприклад, в статті «Льюїс Керролл і Оксфордськоє рух» знаходить в «Алісе» зашифровану історію релігійних баталій вікторіанської Англії. Банку з апельсиновим варенням, наприклад, в його тлумаченні - символ протестантизму (апельсини оранжевого кольору - звідси зв'язок з Вільгельмом Оранським і оранжистами). Поєдинок Білого і Чорного Рицарів - це славнозвісне зіткнення Томаса Гекслі і єпископа Семюела Уїлберфорса, Синя Гусениця - це Бенджамен Джоветт, а Біла Королева - кардинал Джон Генрі Ньюмен, тоді як Чорна Королева - це кардинал Ніколас Уайзмен, а Бармаглот може тільки виражати відношення британців до папства...».*
Неважко передбачити, що останнім часом велика частина тлумачень носить психоаналітика характер. Олександр Вукотт якось виразив задоволення з приводу того, що психоаналітик не торкають «Алісу». Відтоді пройшло двадцять років, і тепер всі ми - леле! - стали фрейдист. Нам не треба пояснювати, що значить впасти в заячу нору або згорнутися клубком в маленькому будиночку, виставивши одну ногу в трубу.
Здається, кількість прикладів різних тлумачень, принаймні, «Аліси» вже цілком достатнє - і настало час приєднатися до загального висновку хоч би і того ж Мартіна Гарднера:

«... в будь-якому нонсенсе стільки зручних для інтерпретації символів, що, зробивши відносно автора будь-яке допущення, можна без великих зусиль підібрати до нього безліч прикладів».
Висновок
На закінчення потрібно ще раз сказати про те, що мова - це дзеркало культури, в ньому відбивається не тільки реальний мир, навколишній людину, не тільки реальні умови його життя, але і суспільна самосвідомість народу, його менталітет, національний характер, образ життя, традиції, звичаї, мораль, система цінностей, світовідчування, бачення світу. Будучи важливим засобом комунікації, мова художньої літератури найбільш повно відображає культуру її народу, що створив.
«Аліса в Країні чудес» і «Аліса в Задзеркалля» твору Л. Керролла, написані на англійській мові, і несуть в собі культуру, властиву саме Англії у часи Керролла.
Л. Керролл жив в Вікторіанську епоху, яка тривала шістдесят чотири роки: з коронації королеви Вікторії в 1837 році до її смерті в 1901 році.
Вікторіанська епоха - епоха світського суспільства і пишних балів. Можливо Л. Керролл був досить замкненою людиною і уникав світського суспільства саме тому, що йому як вченому претила атмосфера брехні і уявної значущості світла з його численними фікціями.
На прикладі світського світу Задзеркалля можна прослідити развенчание Керроллом світського знака, який не має нічого спільного з думкою, а просто формально їй супроводить. Королева говорить Алісе: «Curtsey, while you're thinking what to say». - «Реверанс, в той час як ви думаєте, що говорити». Тобто мислення і світський знак - це два непересічних поняття. Світський знак не потребує думки, він сам її заміняє. «Speak when you're spoken to» - «Говорите, коли з вами говорять». Світське спілкування це обмін знаками, а не думками. Етикет зобов'язує відповідати на знак знаком, а не думками.
Алису представляють баранячому окорку. «А leg of mutton» - метафора, значення якої в тому, що багато які представники світського суспільства володіють інтелектом в тій же мірі, що і баран - тварина безглузда і уперта. Але навіть окорок може подавати світський знак: «The leg of mutton got up in the dish and made а little bow to Alice». - «Баранячий окорок встав в блюді, і зробив невеликий поклін Алісе».
Метафора дзеркала у Керролла в той же час відображає і внутрішній світ самого автора, робить явними деякі риси його вдачі (скромність і тактовність Аліси - несвідоме перенесення якостей самого письменника на його героїню), рід занять (всьому абсурдному висловлюванню даються розумні пояснення, в яких відчувається логіка вченого). Велику кількість цифрових комбінацій в творі видають автора як математика.
Можна сказати, що об Л. Керролле і про його твори «Аліса в Країні чудес» і «Аліса в Задзеркалля» коментували, коментують і будуть коментувати дуже багато:
Мартин Гарднер в «Анотованій Алісе» признається в тому, що він старався уникнути двох типів коментарів - не тому що вони важкі і негідні уваги, а тому що вони настільки легкі, що будь-який не позбавлений кмітливості читач може написати їх сам. Він має на увазі алегоричні і психоаналитические тлумачення. Подібно «Одіссеї», Біблії і іншим великим породженням людського генія, книги про Алісе легко подаються символічному прочитанню будь-якого роду - політичному, метафізичному, фрейдистскому. Деякі з цих вчених інтерпретацій можуть викликати лише сміх. Шан Леслі, наприклад, в статті «Льюїс Керролл і Оксфордськоє рух» знаходить в «Алісе» зашифровану історію релігійних баталій вікторіанської Англії. Банку з апельсиновим варенням, наприклад, в його тлумаченні - символ протестантизму (апельсини оранжевого кольору - звідси зв'язок з Вільгельмом Оранським і оранжистами). Поєдинок Білого і Чорного Рицарів - це славнозвісне зіткнення Томаса Гекслі і єпископа Семюела Уїлберфорса, Синя Гусениця - це Бенджамен Джоветт, а Біла Королева - кардинал Джон Генрі Ньюмен, тоді як Чорна Королева - це кардинал Ніколас Уайзмен, а Бармаглот може тільки виражати відношення британців до папства.
Така безліч припущень існує через те, що це «Аліса в Країні чудес» і «Аліса в Задзеркалля» - це дивні і загадкові твори, які примушують думати не тільки про зміст, але і про те, що вони несуть в собі культуру, властиву Англії саме у часи Керролла.
Кто есть кто в Стране Чудес
Прототип главной героини Страны Чудес – Алиса Лидделл, сомнений быть не может. Ее старшая сестра Лорина – попугайчик Лори («Она даже поспорила с Попугайчиком Лори, который надулся и только твердил: «Я старше, чем ты, и лучше знаю, что к чему»). Младшей из сестер, восьмилетней Эдит, досталась роль Орленка Эда. («Говорите по-человечески. Я и половины этих слов не знаю! Да и сами вы, по-моему, их не понимаете»). Странная птица Додо – это сам Доджсон. Он заикался, и нередко, представляясь, говорил «До-до-доджсон». Приятель и коллега Доджсона, Робинсон Дакворт, превратился в Гуся (в оригинале используется английское Duck, от Дакворт).
Чеширский кот
По поводу Чеширского Кота есть несколько версий. В графстве Чешир была поговорка: «Улыбается, как чеширский кот». Там над входом в таверны вешали вывески с изображениями львов. Но поскольку львов толком никто не видел, рисунки напоминали котов. По другой версии, в Чешире делали сыры в виде улыбающихся кошачьих морд. И, конечно, не обошлось без призраков. Недаром Чеширский Кот умеет растворяться в воздухе. В Чешире рассказывали легенду о призраке Конглтонского кота. Кот принадлежал смотрительнице аббатства. Однажды он не вернулся с прогулки, а спустя пару дней хозяйка услышала, как кто-то царапается в дверь. Когда она открыла, на пороге сидел ее кот, который через мгновение растаял в воздухе.
Метафора пошуку істини, пізнання є лейтмотивом у творах Л. Керролла «Аліса у країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі». Пізнання і навчання прямо пов'язана зі знаками. Знак – завжди об'єкт пізнання.Познать – отже розглянути об'єкт дослідження як знак, підлягає інтерпретації. Щоразу, зустрічаючись із мешканцями Країни чудес і Задзеркалля, Алісі доводиться докладати максимум зусиль, щоб хоч трохи розшифрувати особливі знаки цих світів:
>Aloudshehasasked: (…Уголос вона запитала)
-Tellwhere tomefromhere togo,please? (- Скажіть, будь ласка, куди мені звідси йти?)
-Andwhereyouwant toget? - theCathasanswered. (- А куди ти хочеш потрапити? - відповів Кот.)
-Tome all thesame … -hastold Аліса. (- Мені байдуже… - сказала Аліса.)
-Then theentiresamewhere and togo, - theCathasnoticed. (- Тоді усе одно, куди й йти, - зауважив Кот.)
- …ifonly togetsomewhere, -hasexplained Аліса. (- …аби потрапити куди-небудь, - пояснила Аліса.)
-Somewhereyounecessarilywillget, - theCathastold. -Itisnecessary togolongenoughonly… (>Куда-нибудь ти обов'язково потрапиш, - сказав Кот. - Потрібно лише достатньо довго йти…)



Немає коментарів:

Дописати коментар