суботу, 4 березня 2017 р.

Всесвітній день письменника

3 березня - Всесвітній день письменника (World Day of the writer) відзначається практично у всіх країнах щорічно 3 березня. Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника, він був заснований за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу (International PEN Club), який проходив з 12 по 18 січня 1986 року. ПЕН-клуб був заснований в Лондоні в 1921 році. Назва організації — абревіатура, утворена першими літерами англійських слів Poets — поети, Essayists — нарисовці, Novelists — романісти. Цікаво, що абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen — в перекладі з англійської — ручка. Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт (Mrs. C. A. Dawson Scott). Першим президентом ПЕН-клубу став Джон Голсуорсі (John Galsworthy).
Що ж цікавого ми дізнаємося в цей день про письменників?
Гоголь мав пристрасть до рукоділля: в’язав на спицях шарфи, кроїв сестрам сукні, ткав пояси, до літа шив собі шийні хустки.
Корнія Чуковського насправді звали Микола Васильович Корнейчуков.
Джек Лондон - першим в історії американським письменником, який заробив своєю працею мільйон доларів.
Агата Крісті страждала на дисграфію, тобто практично не могла писати від руки. Всі її знамениті романи були надиктовані.
Едгар Аллан По все життя боявся темряви, а Оноре де Бальзак завжди писав у темряві. Марк Твен був непоганим винахідником. Серед його розробок - блокнот з відривними листочками для журналістів, шафа з розсувними полками, саморегульовані підтяжки, а також самий геніальний з його винаходів - машинка для зав’язування краваток!
Діккенс не міг працювати, якщо столи і стільці в його кабінеті не стояли так, як треба, а у Лорда Байрона було чотири домашніх гусака, які всюди слідували за ним, навіть на громадських зборах.


Немає коментарів:

Дописати коментар