неділю, 12 березня 2017 р.

До дня народження Т.Г.Шевченка

Тарас Григорович Шевченко є одним з найбільш шанованих на Україні і відомим у всьому світі поетом, прозаїком і художником. Його твори вважаються основою сучасної української літератури. Пропонуємо згадати цікаві факти з життя Тараса Шевченка.
Найвищий Шевченко знаходиться на висоті 4,2 ​​тис. м., а найменший поміщається на кісточці ягоди.
Шевченко в Україні став майже культовою фігурою. Його ім'я носять тисячі вулиць, сотні шкіл, 8 театрів, 5 вузів і одна гора на Кавказі.
Він найбільш цитований і впізнаваний український поет в світі. Сотні його пам'ятників відкрито від Бразилії до Китаю.
Про нього вже зняли десятки фільмів, на черзі драма, трилер і детектив, присвячений Шевченку.


Тарас Шевченко, якого багато літературознавців вважають засновником літературної української мови. «Сонце української поезії»  був вихідцем із самих «низів», сином кріпосного селянина. Портрет в свої молоді роки Шевченко малює при свічці. На папері напис: «Т. Шевченко».
Незвична школа у Грузії, де однією з книг є «Кобзар» Тараса Шевченка.м.Зугдіді  


Тарас Григорович малював в різних техніках, але особливу заслугу Шевченка як художнику критики приписують як перший офортист. Офорт — це гравюра на металі, техніка станкової графіки глибокого друку. У 1858 році, наприклад, Шевченко виконав офорт за картиною Рембрандта «Притча про робітників на винограднику». А в 1860 році Імператорська Академія мистецтв надала йому звання академіка з гравірування.
У 1861 році Шевченко за свій рахунок видав тиражем 10 тисяч примірників складену раніше брошуру, по якій українці могли вивчати основи грамоти в безкоштовних недільних школах. Це був «Буквар», який вважається основою літературної української мови.
Пам’ять великого українського поета і прозаїка прославляють не тільки численні пам’ятники, але й об’єкти, названі його ім’ям. Так, одним з найбільш незвичайних є, наприклад, кратер Шевченко на Меркурії.
Цікавий факт про поховання Тараса Шевченка.  На свій останній день народження Тарас Григорович в розмовi з близьким другом художником Григорiєм Честахiвським висловив бажання, щоб в разі смерті, яку він передчував, поховали його в Каневi. Вранцi 10 березня Тараса Григоровича не стало. Як відомо Тарас помер на чужині, а самі в Петербурзі і був полоханий на Смоленському кладовищі, але все таки його воля збулася і поет через два роки був перепохований у Каневі. 
Тарас Григорович продовжує мріяти про переїзд в Україну. Влітку 1860 року він остаточно вирішує купити землю на Чернечій горі між Каневом і Пекарями. Переговори з власником землі веде його троюрідний брат Варфоломій Шевченко. Поет надсилає на це гроші, малює план май­бутньої хати...
     Шевченка не стало 26 лютого (10 березня за новим стилем) 1861 ро­ку о 5 годині 30 хвилин ранку на сорок сьомому році життя. Через тиж­день — 5 березня — буде оголошено маніфест про скасування кріпацтва... Петербург, вражений трагічною звісткою, із великою пошаною ховав Кобзаря на Смоленському кладовищі. "За труною ішло багато студентів, весь університет, уся Академія, всі професори й багато люду.

   Одразу ж почалися клопоти щодо виконання Шевченкового заповіту й перепоховання його в Україні. 26 квітня домовину з останками поета поїздом перевезли до Москви, а далі — кіньми до Києва, куди похід при­був 6 травня увечері. Наступного дня пароплавом "Кременчук" вируши­ли до Канева.Чернеча гора, на якій Шевченко мріяв поставити хату, стала 8 травня 1861 року місцем його останнього притулку і святилищем духу України.

***
Ликера Полусмакова, колишня наречена Шевченка, прожила ще довге життя. В 90-х роках ХІХ століття вона жила в Києві, але до кінця свого життя не розуміла ролі Шевченка в житті України. Але згадувала про нього з пошаною, а згодом переселилася до Канева і жила там до смерті, доглядаючи могилу Кобзаря.
Пам'ятники Шевченку в Україні та світі

На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах.
В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (102) області.
За кордоном найбільше пам’ятників встановлено у Росії – 30 (10 пам'ятників та 20 меморіальних дошок), Казахстані – 16, США – 9 та Канаді – 9, а також у Білорусії (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3) та ін.
Перший пам’ятник Т. Шевченку було відкрито у 1881 році до 20-річчя від дня смерті митця у м. Форт Шевченко (Казахстан) під керівництвом І.О. Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення, коли Шевченко перебував там на засланні.
В Україні перший пам’ятник Шевченку (його погруддя) було встановлено у Харкові у садибі Алчевських у 1881 році.
Починаючи з 1911 року традиційне скульптурне зображення Т. Шевченка – в кожусі та шапці, у похилому віці. З 1990-х років Т. Шевченка почали зображувати у молодому віці.
Одним із кращих зразків монументальної Шевченкіани у світі та найкращим пам’ятником Т. Шевченку в Україні вважається пам’ятник, встановлений у Харкові в 1935 році. Автори пам’ятника – скульптор Матвій Манізер і архітектор Йосип Лангбард. Він є одним із символів міста і водночас – яксравим зразком скульптури соцреалізму.


Цікавим також є пам’ятник у Чернігові (1992, автор – Андрій Чепелик – Народний художник України (1992), лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2000). Шевченко тут – молодий та статний франт, яким він і був, навчаючись у Петербурзькій Академії мистецтв.
Серед закордонних пам’ятників найбільш цікавими і незвичайними є аргентинський (Буенос-Айрес, 1971) та італійський (Рим, 1973).

На першому – молодий Шевченко, в його постаті – напруження та пристрасне звернення до людей, поряд – скульптурна група «Гайдамаки», що є своєрідною ілюстрацією до образу поета. Це мистецьке рішення особливо вдале для пам’ятника, що знаходиться в іншому етнічному середовищі: супутні персонажі містять додаткову інформацію для глядачів, які мають обмежені знання про Україну, Шевченка, його твори. Автор – Леонід Моложанин.

Автор другого пам’ятника Уго Мацеї одягнув Тараса Григоровича в римську тогу, зобразив його трибуном-оратором, який, піднісши руку, звертається до присутніх із полум’яним словом. Таке «переодягнення» – образна констатація того, що Шевченко та його твори належать не лише Україні, а й усьому людству.
Перший великий пам'ятник Тарасу Шевченку був встановлений у місті Ромни в 1918 році.

Джерело фото: videnovum.com, автор Oleg Kupriets.
Найвищий пам'ятник Кобзареві встановлений у містечку Ковель на Волині, висота скульптури сягає 7 м, а вага монументу – 20 тонн. Відзначають високі художні якості пам’ятника.

Джерело фото: ua-travels.in.ua.
Памятник-бюст Шевченку Тарасу Григоровичу був установлений 27 вересня 2008 року в місті Краматорську Донецької області.  
Автор памятника - скульптор І. Базилевський.

Найвищий Шевченко
У горах Кавказу на піку Шевченка знаходиться найвищий пам'ятник поетові. На висоті 4,2 ​​метрів над рівнем моря встановлений бюст Шевченка. Підкорили вершину та встановили пам'ятник альпіністи з Дніпропетровська ще в 1964 році.
Крім того, на честь Шевченка названі морська затока в Аральському морі та вершина висотою 4 200 м на північному схилі Великого Кавказу, в Боковому хребті. Це ім'я дали їй українські альпіністи, які вперше зійшли на цю вершину Кавказу у 1939 році.

На фото: пік Шевченка
Нещодавно пам'ятник довелося відремонтувати. Кам'яну піраміду, на якій стояв бюст, замінили п'єдесталом з алюмінієвого сплаву.
В Україну ще недавно найвищим пам'ятником Шевченка вважався монумент поета на Монастирському острові в Дніпропетровську. Його висота-9,5 м, вага - 55 тонн, а встановлений він на десятиметровому постаменті в найвищій частині острова. Чавунний Шевченко стояв на острові з 1959 року, але минулого року пам'ятник зі скандалом розібрали на реконструкцію.

Зараз з 198 пам'ятників Шевченка в Україні найвищим вважається бронзова статуя поета, заввишки в 7 метрів. Пам'ятник вартістю в 4,6 млн. грн. відкрили в 2005 році в Ковелі, Волинська область.
Шевченко є на Меркурії

У 1973-1975 роках автоматична станція "Марінер-10" тричі пролітала поблизу Меркурія і вперше провела його фотографування з близької відстані. Було виявлено, що поверхню планети покривають кратери різних розмірів. За правилами Міжнародного астрономічного союзу їх назвали в честь художників, музикантів, письменників і поетів. Таким чином один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я нашого Тараса Григоровича. Діаметр кратера Шевченко – 137 кілометрів.
Твори Шевченка перекладені на мову есперанто
Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів було здійснено російською, німецькою, польською, англійською мовами.
Менший вушка голки
Шевченка увічнили не тільки в бронзі величезних розмірів. Майстер мікромініатюр Микола Сядристий помістив портрет поета на теренову кісточку розміром 3х3 мм.
Мікромініатюрний "Кобзар"

На фото: мініатюрна книга, вгорі для порівняння  макове зерня. Збільшено в 700 разів
Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.
Площа обкладинки, виготовленої з пелюстки безсмертника 0,6 кв. мм. У книзі - 12 сторінок, на кожній поміщається 8 рядків. Книга зшита павутинкою товщиною в 0,002 мм, а розмір букв у віршах становить 0,003 мм. Сторінки книги, яка може пройти крізь вушко голки, удвічі тонше цигаркового паперу.
Найважчий поет
Найважчим пам'ятником Шевченка є монумент поета в Харкові. Його вага становить 30 тонн. На момент відкриття він був найвищою бронзовою композицією в усьому Радянському Союзі. Загальна висота монумента -16 метрів, а самої статуї, виготовленої з магматичної породи лабрадориту 5,5 метрів.
 Пам'ятники Шевченку є в 28 країнах світу. Монументи встановили в таких містах: Париж, Вашингтон, Рим, Прага, Будапешт, Копенгаген, Буенос-Айрес.
        Портрет на банкнотах 




   Усе своє життя переживаючи фінансову скруту, Тарас Шевченко й уявити не міг, що його портрети колись з’являться на грошах.
   Вперше зображення Тараса Шевченко з’явилося на монеті в 1 рубль – грошах Радянського Союзу. Монету викарбували на Московському монетному дворі 2 березня 1989 року до 175-ліття з дня народження великого сина українського народу. Монета була виготовлена з мідно-никельового сплаву, вага – 12,8 г., діаметр – 31 мм. Зараз колекційна вартість монети – 20 гривень.
На грошах незалежної України зображення Тараса Шевченка вперше з’явилося у 1995 році – на купюрах в 1 мільйон купоно-карбованців. Там був зображений пам’ятник Тарасу Шевченку у Києві. На звороті – червоний корпус національного університету ім. Т.Г.Шевченка.


12 березня 1997 року Національний Банк України випустив 200-гривневу золоту монету з портретом Тараса Шевченка. Монета переливається усіма кольорами веселки. Її колекційна вартість понад 7 тисяч гривень.



Тому для більшості українців доступні паперові 100-гривневі купюри з портретом Тараса Шевченка. На банкнотах зразка 1996 року поет був зображений таким, як на фото в останні роки життя – з вусами і в шапці. А на гривнях зразка 2005 року (які в обігу зараз) бачимо сповненого енергії 26-річного поета і читаємо його настанову нащадкам:
Свою Україну любіть. 
Любіть її… Во время люте, 
В останню тяжкую минуту 
За неї Господа моліть.    

·          Перший варіант банкноти номіналом у 100 гривень із зображенням Тараса Шевченка проіснував з 1994 по 2003 роки. На цьому варіанті зображення видатного поета більш ніж традиційне. Смушева шапка і довгі вуса - хрестоматійне зображення Кобзаря.
Придністровські ”зелені”
Портрети Тараса Шевченка прикрашають гроші не тільки в Україні, а й в сусідньому Придністров’ї! 1 червня 1995 року на території Придністровської Молдавської Республіки була введена банкнота у 50 тисяч рублів. На лицьовій стороні – портрет українського гетьмана Богдана Хмельницького, а на звороті – пам’ятник Тарасу Шевченку перед будівлею університету в Тирасполі.
В 2002 році провели деномінацію, надрукували гроші з новим дизайном. Так на банкноті у 50 рублів з’явився портрет Тараса Шевченка. Купюра була зеленого кольору.

   Тому, говорячи про ”зелень”, придністровці мали на увазі не долари, а гроші з Шевченком. Остаточний сіро-зелений дизайн купюр з Шевченком і покращеним захистом затвердили 2007 року. На звороті зображено Будинок Верховної Ради й уряду Придністров’я.

    До речі, найціннішою річчю Тараса Шевченка був золотий годинник, якого він придбав незадовго до свого останнього 47-го дня народження. Після смерті  ”академіка Тараса Шевченка”  усе його майно було оцінене у 148 карбованців.
(за матеріалами інтернет-ресурсів)
 «Цікаві факти про пам'ятники Т.Г. Шевченка»:
·          Найвищий у світі пам’ятник Шевченкові − заввишки 7 метрів − установлено в Ковелі, що на Волині.
·          Найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові, знаходиться на піку Шевченка у Кабардино - Балкарії – 4200 метрів над рівнем моря.
·          Перше скульптурне зображення поета і художника було виготовлене у Санкт-Петербурзі за рік після смерті, а перший пам’ятник на українській землі встановили у Харкові 1897 року.
·          Єдиним континентом, де немає пам’ятника Шевченкові, є Африка.
·           Відсутні пам’ятники Кобзареві у таких європейських країнах як Німеччина, Великобританія, Естонія та Латвія.
·          В Україні найбільше пам’ятників Шевченкові в Галичині (півтисячі), де Шевченко ніколи не був. У Росії – 9 пам’ятників, у Казахстані – 4.
·          На Тарасову гору в Каневі ведуть понад 300 сходинок. За приблизними підрахунками, ними пройшли понад 11 мільйонів людей зі 150 країн світу.
·         Єдиний музей в світі однієї книги - «Кобзаря» Тарас Шевченко відкритий в травні 1989 року в Черкасах.
·          Республіканську премію імені Т. Г. Шевченка засновано 20 травня 1961 року Постановою Ради Міністрів УРСР. Нею нагороджували видатних митців за високоідейні й високохудожні твори та роботи у галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії. Першими Диплом та Почесний знак лауреата 9 березня 1962 року отримали Павло Тичина, Олесь Гончар у галузі літератури і Платон Майборода у галузі музики. На 2008 рік розмір Національної премії становить 130 тис. грн. кожна. 
Народні прислів'я
Шевченко народ захищав, а про себе забував 
Шевченко дужий був не силою, а словом мудрим
Тарасів “Кобзар” – народу великий дар
Тарасів “Заповіт” облетів увесь світ
Тараса думки будуть жити віки
Літературна спадщина Шевченка:
• 240 поезій, з них - понад 20 поем; драма "Назар Стодоля"; 20 повістей (до нас дійшло 9); щоденник; автобіографії; фрагменти двох незакінчених драм.
Оригінали більшості творів Шевченка зберігаються в Інституті літератури НАН України. Твори Шевченка перекладені приблизно 100 мовами світу.
Прислів‘я про великого Кобзаря:
 «Шевченко для людей — це безсмертний Прометей»;
«Шевченкові думки переживуть віки»;
«Шевченко Тарас — наче сонце для нас»;
«Слово Тараса — наша зброя і окраса»;
«Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став».



Немає коментарів:

Дописати коментар