понеділок, 14 листопада 2016 р.

11 листопада-день народження Ф.М.Достоєвського

Федір Достоєвський: література — це важка праця
Федір Михайлович Достоєвський — один із найвідоміших російських письменників. 


Без сумніву, Ти знаєш про його романи — «Злочин і кара», «Ідіот», «Брати Карамазови»... Сьогодні ж я розповім Тобі про те, як Достоєвський ставився до справи свого життя — літератури.


Із самого дитинства Достоєвський любив читати: він виховувався в сім'ї, де любили книги і зналися на літературі. І хоча його вподобання були досить хаотичними, згодом з них виокремилася головна тема, що цікавила письменника найбільше. Ось що він писав про своє покликання: «Людина — це таємниця. Її треба розгадати, і коли будеш її розгадувати все життя, то не кажи, що згаяв час. Я займаюся цією таємницею, бо хочу бути людиною». Ось чому Достоєвського називають письменником-психологом і письменником-провидцем, якому вдалося зазирнути у світ людини так глибоко, як ще нікому іншому.
Тим не менше, письмо не було для Достоєвського безхмарним приємним процесом. Навпаки, він порівнював його із каторжною працею: «...якщо є людина у каторжній праці, то це я. Я був на каторзі у Сибіру 4 роки, але там робота і життя були більш стерпні, ніж мої теперішні...». Втім, Достоєвський усе ж обирає бути літератором, а не чиновником.
Отже, створення книг було для автора важким і виснажливим, та одного разу він був змушений написати роман всього за 21 день! Письменник мусив віддати величезні борги, які з'явилися в нього внаслідок гри в рулетку. А для цього йому потрібно було написати книгу за такий неймовірно короткий строк! Так з'явився роман «Гравець». Допомогла Достоєвському молода стенографістка Анна Сніткіна, яка згодом стала його дружиною.
 А чи знаєш Ти, без чого Достоєвський узагалі не міг працювати? Усе дуже просто — без чашки гарячого чаю! Уночі, коли він писав свої романи, на кухні неодмінно стояв гарячий самовар. Спробуй — а раптом для Тебе це стане запорукою літературного успіху? ;)
Увага! Увага!
Ювілей твору  Достоєвського -150 років роману «Злочин і кара» (1866)!!!
Джерело: http://pustunchik.ua/ua/online-school/literature/russian/dostoievsky-i-literatura

Немає коментарів:

Дописати коментар