суботу, 5 листопада 2016 р.

6 листопада -205 років від дня народження Маркіяна Шашкевича (1811-1843)

Маркіян Шашкевич-український письменник, поет-зачинатель нової української літератури в Галичині, священик, культурно-громадський діяч. Очолював «Руську трійцю», ініціював видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837). Виступав за рівноправність української мови з польською.
 Перекладав  українською мовою Святе Письмо  і «Слово о полку Ігоревім», перший  написав  прозовий твір на «довбушевську» тему, створена ним перша читанка для дітей... І смерть у неповні 32 роки.
Чи знаєте ви, що:
Таємниця портрета  М. ШАШКЕВИЧА


Маркіян Шашкевич був середнього зросту, тонкий і меткий, яснорусий, синьоокий, лице мав худорляве, ніс невеличкий, — трохи скидався на дівчину. Мав рідкісний дар промовця і вмів заохотити товаришів до праці. На обличчі М. Шашкевича відбивалася якась тужливість чи болість. Цікаво, що фотографії чи портрета поета не збереглося. За описом близьких до Шашкевича людей портрет зладив М. Івасюк, а пізніше І. Труш. Останній використав, як прототип, портрет Т. Лежогубського, що, за свідченням багатьох, був дуже подібний до М. Шашкевича. Відтак відомий портрет поета — це тільки приблизне відтворення зовнішності М. Шашкевича 
ü Друга версія, що відомий портрет Маркіяна Шашкевича насправді не його, а його сина Володимира. Тоді фотографій не було, а тільки дагеротипи, що коштували дуже дорого. Тому образ Шашкевича є чисто символічним. Портрет класика української літератури створено за розповідями і за портретом сина Володимира.
ü З часом, коли слава про нього набула широкого розголосу, хотіли відтворити його образ. Дружина Юлія порадила написати портрет Володимира, дуже схожого на батька.
ü Художник Іван Труш тоді написав свій відомий портрет Будителя (оскільки не збереглось жодне прижиттєве зображення лиця М.Шашкевича, то, цікаво, з яких джерел скористав художник). Сьогодні місце знаходження портрета невідоме…
ü Цей портрет М.Шашкевича уважають за найбільш автентичний, а тому він належить – як і збережені екземпляри першого видання “Русалки Дністрової“, як “Корона Руська-Данила Галицького“ ( місце знаходження якої також невідоме) до найбільш дорогоцінних реґалій Галичини.
Особливості творчості
ü Особливість феномену Шашке­ви­ча — широта світогляду, енциклопедична освіченість. Шашке­вич добре знав усю слов’янську і давньослов’янську літературу. Добре знав латину, польську, читав чеською, російською. Шашкевич увесь час працював під тиском. Виданий ним альманах «Русалка Дністровая» було заборонено лише за кілька неточностей, які видались владі підозрілими.
ü Маркіян Шашкевич писав під псевдонімом Руслан. Навряд чи такі талановиті лінгвісти, як Шашкевич чи Головацький, могли не знати про його неслов’янське походження (Русла́н — чоловіче ім'я тюрксько-перського походження. У перекладі означає «лев»).
ü А Шашкевича постійно переслідувала матеріальна скрута. Він і помер у злиднях від сухот у 32 роки.
ü Могила у Львові- з часом стала місцем масового краєвого паломництва ( в першу неділю серпня кожного року)
Вшанування митця
ü Чим цікаві пам’ятники Шаш­кевичу?

— Насамперед, кожен з них є певним символом. Скажімо, найголовніший — на Личаківському кладовищі у Львові. Він оберігає останки Маркіяна, його сина Володимира і дружини Юлії. Це своєрідний символ родинності. Пам’ятники у Підлиссі, Киє­ві, Львові, Золочеві, Бережа­нах є символами патріотичної незламності Маркіяна. Цікавий пам’ятник встановлено на Покут­ті, є вони також у Римі та Вінні­пе­зі. Але чи не найвищим пам’ят­ни­ком-символом безсмертя Мар­кія­на Шашкевича є хрест на Під­лисецькій горі, встановлений у 1911 році. Це потужна конструкція за аналогами Ейфелевої вежі. Раніше його хотіли знести, але щось перешкодило. І залишили, бо він служив як військовим, так і геодезичним орієнтиром. А для нас Шашкевич зараз орієнтир духовний.
ü У канадському місті Вінніпег у 1962 р. було засновано Інститут Маркіяна Шашкевича, що з 1963 р. видавав протягом 25-ти років збірник «Шашкевичіяна» та «Бібліотеку Шашкевичіяни», (редактор М. Марунчак).
ü  У 1944 р. там споруджено пам'ятник із бронзовим погруддям Шашкевича, а в 170-річчя народження — іменем Шашкевича названо місцевий парк.
ü У 1991 році, після ІІ Шашкевичівських читань, у Львові сформована Шашкевичівська комісія. Того ж року Білокамінську школу було перейменовано: рішенням виконкому Львівської обласної ради та присвоєно ім’я М. С. Шашкевича.
ü Рішенням сесії Бережанської міської ради №714 від 02.08.2001 року Маркіяну Шашкевичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Бережани».
ü В 2003 р. ім’я Шашкевича присвоєно Бродівському педагогічному коледжу.
ü Найяскравішим послідовником Шашкевича був І. Франко
«Рідна країна»
http://skiryak777.blogspot.com/2012/10/10_1.html

Немає коментарів:

Дописати коментар