середу, 25 листопада 2020 р.

Обличчя відомих з посмішкою....

 Він був дуже пунктуальним. Кияни могли звіряти по ньому годинник. Лягав спати завжди о 10й. Навіть з ювілейного вечора пішов через це раніше, бо вважав, що свято затягнулося)). Їв завжди за розкладом. Гуляв незмінним маршрутом. Завжди з парасолькою. Його називали «вічним нежонатим відлюдником» і «ходячим анекдотом».

Як реально оригінальна людина, він ненавидів букву «Ї». Придумав слово «світогляд». Купував багато журналів, але читав їх всі зараз під кінець року.
А Вона була найкрутішим фрілансером свого часу. Не ходила ні в садок, ні в школу, ні в університет. Читала в 4, в 9 уже писала вірші. Мала прийомну доньку, попри спротив матері одружилася з чоловіком, який був на 9 років молодший. Вона прекрасно заробляла, була фінансово незалежною, вкладала гроші у культурні проекти.
Це про Нечуя-Левицького та Лесю Українку.
А про Сковороду знали, що завжди у своїй торбі носив, окрім всього іншого, пармезан і пляшечку вина або коньяка, спав 4 години на добу і був вегетаріанцем?
А Павло Тичина знав 20 мов (Іван Франко перекладав з 19ти мов), грав на багатьох музичних інструментах, вчив нотній грамоті того самого Вірьовку, професори Гарварду висували його на Нобелівську премію. Не вживав алкоголь, був вегетаріанцем і мало їв.
Кобилянська, одна із перших укрфеміністок, курила, носила пенсне та сама заробила собі на будинок, самотужки навчилася грати на ф-но, дуже стильно одягалася і першою зізнавалася у коханні.
Це я натрапила на прикольний проект про Укрліт без журби:
українських письменників, які завжди зображені у глибокій зажурі, зробили кльовими). Додали тих звичайних людських історій, які і роблять історичні постаті об’ємними та закохують в себе❤.
«Доказ того, що література може качати», – пише на сайті https://litdvizh.com/. А ще на цьому сайті можна скачати оці діджітал-версії портретів та надрукувати для своєї школи. Бо українські письменники – це просто талановиті глиби, які вміли невтомно працювати і круто двіжувати, бути модними і незалежними, а не ота «непозбувна бентега», що вганяє в сон на уроках🙄.







Джерело:https://www.facebook.com/photo?fbid=3568864323190419&set=pcb.3568887089854809
https://www.facebook.com/olga.golovina.3

Немає коментарів:

Дописати коментар