неділю, 10 листопада 2019 р.

Спитай у мовознавця

Блог професора Пономарева: про іспити і відсотки

Доктор філологічних наук Олександр Пономарів відповідає на запитання читачів ВВС Україна.
Свої запитання надсилайте на адресу bbc.ukrainian.kiev@bbc.co.uk, вказавши в темі листа "Запитання до професора Пономарева". Якщо Ви хочете запитати про значення котрогось слова, будь ласка, спочатку загляньте до словника - можливо, там уже є відповідь на Ваше запитання.
Ірина Фаріон твердить, що замість віддієслівних іменників на -ння потрібно вживати дієслова. Тобто не місця для сидіння, стояння, а місця сидіти, стояти. Це правильно?
Так, Ірина Фаріон має рацію.
Послуги мають бути професійними чи фаховими?
І такими, й такими, а ще кваліфікованимидобримипоганими.


Яка відмінність між іспитом та екзаменом?
Це синоніми, точніше, дублети. Тобто слова, що нічим не відрізняються одне від одного. Частіше вживане в сучасній літературній мові слово іспит.
Яка відмінність між відсотками й процентами?
Така сама, як між іспитами й екзаменами. Сота частина чогось – відсоток, а процент – рідше вживаний варіянт.
Сесію здають чи складають?
Іспити, сесію складають. А здають макулатуру, пляшки, гроші на щось.
Чим відрізняється допис від запису?
Допис – це синонім до слова кореспонденціяДописувач – кореспондент. А запис – це письмове відтворення чогось. Наприклад: "Ромко з Юлькою складали дописи до світлової газети" (Олесь Донченко). Запис звуку на кінострічку, запис у трудовій книжці тощо.
Як писати: Святвечір чи Свят-вечір?
Однослівну назву, що походить від словосполуки Святий вечір, потрібно писати разом: Святвечір, і з великої літери.
Щодо пом’якшення л в словах иншомовного походження я вже писав. Це один із пунктів правопису 1928 року, так званого харківського, який розробники проєкту 1999 року, серед них і я, не підтримали. Я тільки вирівняв би написання й вимову складника land у назвах типу Голяндія, Гренляндія, Ірляндія, як Естляндія, Фінляндія й под.
Чи можна казати на США Сполучені Стати Америки?
Можна, але навіщо? Не варто міняти усталений варіянт: Сполучені Штати Америки.
У яку ціну чи по чому?
Ліпше казати скільки коштує?
Він був чудовий чи він був чудовим?
Він був чудовий, він був видатний – постійна ознака, а він був видатним, від був чудовим – ознака тимчасова. Наприклад: "Видатним співаком він був доти, доки не втратив голос". І "Він був видатний співак".
Запитання про слово шістдесятники.
Покоління літераторів і митців 60-х років минулого століття спочатку помилково називали шестидесятниками. Але числівники на –десят відмінювані тільки наприкінці: шістдесят, шістдесяти (або шістдесятьох), шістдесяти (або шістдесятьом), шістдесятьма і т.д. Тому назву покоління 1960-х років тепер називаємо правильно: шістдесятники.

Немає коментарів:

Дописати коментар