понеділок, 27 вересня 2021 р.

26 вересня 2021 року у світі відзначають Європейський день мов.

 "Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина",- сказав Гете.

Сьогодні, в день європейських мов, згадаймо письменників- поліглотів.




Сьогодні знання іноземної мови відкриває широкі можливості для людини. Зокрема, чим більше мов ви знаєте, тим вищі ваші шанси де завгодно: на ринку праці, в подорожах, в спілкуванні з цікавими людьми з будь-якої точки світу. У сучасному житті знання іноземних мов не тільки дозволяє людині відчувати себе більш успішною, але і легко долає кордони і робить світ навколо неї цікавішим.
Вивчення іноземних мов - непросте завдання, і для більшості вільне спілкування іноземною мовою повинно підтримуватися постійною практикою. Але є особливі люди, які можуть вивчити і запам'ятати багато мов.
Спочатку поліглотами називали тих, хто знав більше двох мов. Наприклад, першим українським поліглотом можна вважати сина Ярослава Мудрого – Всеволода, який «дома сидя, изумееше пять язик». Князь Всеволод Ярославич, він же Андрій, із цікавості вивчив грецьку, латину, німецьку, половецьку й угорську.
Відомими українськими поліглотами були: Григорій Сковорода, Іван Мазепа, Богдан Хмельницький, Агатангел Кримський, Леся Українка, Іван Франко, Микола Лукаш, Іван Пулюй, Павло Тичина та багато інших.
А ось кілька найвідоміших світових поліглотів.
Найбільш визначним поліглотом вважається італійський кардинал Джузеппе Меццофанті (1774-1848), який ніколи не виїжджав з Італії, але знав, на різному рівні, приблизно 38 мов; а також був знайомий з 50 діалектами різноманітних мов.
Іоанн Павло ІІ – Папа Римський. Вільно розмовляв 10 мовах, крім того знав ще кілька мов.
Гарольд Вільямс – британський лінгвіст, журналіст, розвідник, відомий поліглот. Стверджувалось, що протягом життя вивчив біля п’ятдесяти мов.
Дольф Лундгрен – актор та спортсмен, знає 9 мов, включаючи фінську, японську та російську.
Джованні Піко делла Мірандола – італійський гуманіст, володів 22 мовами.
Уільям Джеймс Сідіс – відомий на початку ХХ віку вундеркінд, у віці восьми років знав близько 8 мов, до тридцяти років володів 40 мовами.
Жан Франсуа Шампольон – французький орієнталіст та засновник єгиптології, який розшифрував Розеттський камінь. В 20 років знав 13 мов.
Като Ломб – перекладачка, письменниця, одна з перших синхронних перекладачів в світі. Знала 16 мов.
Іштван Дабі - угорський перекладач і письменник, перекладав зі 103-х мов.
Нікола Тесла - всесвітньо відомий сербський фізик, володів 8 мовами.
Людвіг Шютц з Франкфурта-на-Майні вільно підтримував бесіду на 270 мовах.
Зіяд Фавзі - бразилець з ліванськими коренями. Знає 58 мов, викладає в університеті в Сан-Паулу. Вільно говорить, читає і перекладає зі всіх 58 мов, але мріє знати 100.
Йохан Вандеваллє, житель Бельгії, знає 31 мову. Відомий за межами своєї країни як видатний поліглот і навіть отримав «Вавилонську премію».
Так що не бійтеся бути розумним, успішним і зацікавленим чимось іншим, крім роботи, навчання, Інтернету. Вивчайте мови і переконайтеся, що немає нічого кращого, ніж говорити на мові любові в Парижі, спілкуватися з щирими незнайомцями на вулицях Великобританії, замовляти щось в елегантному німецькому ресторані на рідній мові офіціанта, здійснювати екскурсію з італійцями або бразильцями у вашому рідному місті.


Немає коментарів:

Дописати коментар