пʼятницю, 8 вересня 2023 р.

Як поставити тире та лапки у гугл-документі, ворді . смартфоні













 Дуже часто замість тире (—) ставлять коротке тире (–) чи дефіс (-). Одразу скажу, що є різниця, який знак ставити: тире — це розділовий знак, а коротке тире й дефіс — ні. Може, просто не знають, де знайти те тире? На клавіатурі комп’ютера й смартфона в нас дефіс, а, наприклад, у ворді в когось дефіс змінюється на коротке тире, якщо після нього поставити пробіл. Де оте дооооовге тире — невідомо.

До речі, коли кажуть «довге тире», йдеться просто про тире, бо в правописі тільки таке і є. Знаю, що коротке тире без пробілів можуть використовувати у проміжках між числами (за західною традицією), але чинний правопис цього не регламентує.
Тепер про лапки. Єдиного загальноприйнятого варіанта лапок немає. Правопис допускає використання чотирьох видів: « », “ ”, „ “, рідше „ ”. Зазвичай вживають лапки-ялинки «» (кутові, французькі), особливо в документах, друкованих виданнях. Якщо в назві чи цитаті, написаній в лапках, є ще одні лапки, то, за рекомендацією правопису, зовнішніми будуть лапки-ялинки, а внутрішніми — лапки-ла́пки (” ”). У ворді з лапками-ялинками проблем не має виникати (Shift + 2 і все), а от в гугл-документі і смартфоні їх треба вміти «видобути». І це справді може бути морокою.
Правити тире й лапки в текстах мені доводиться постійно й багато, тож мені дуже важливо, щоб ця механічна робота не завдавала клопотів. Я все собі налаштувала і тепер мені зручно.
Ті способи ставити ці знаки, які знаю і використовую, я описала в цьому дописі. Ділюся досвідом😊 Буде чудово, якщо і вам стане зручно!
https://www.facebook.com/blogredaktora






 



https://www.facebook.com/blogredaktora

Немає коментарів:

Дописати коментар