понеділок, 26 квітня 2021 р.

Тиждень перед Великоднем.

 З 26 квітня до 1 травня Тиждень перед Великоднем.



У народі цей тиждень називають Білим, або Чистим.
Останні 6 днів перед Великоднем особливо значущі, бо вони наближають до події, яку очікували цілих 49 днів. Тому кожен із них сповнений особливим змістом, а саме:
У понеділок прибирають у дворі, саду, на городі, чистять тварин.
У середу прибирають та прикрашають дім: миють і чистять підлогу та килими, стелять святкову скатертину, розвішують чисті святкові занавіски.
Найважливішим днем тижня є четвер, який називається Чистим, Світлим, Великим, Страсним або Живним. Чистий четвер – це свято весняного очищення. До цього дня вже прибрана оселя. До сходу сонця вся родина мала скупатися. У четвер же господині починали пекти паски. Існували білі, жовті та чорні паски. У четвер пекли білі паски з прісного тіста – для небіжчиків, у п’ятницю з дріжджового – жовті (золоті) на честь Воскресіння Христа; у суботу – чорні (нормального кольору, з додаванням великої кількості яєчних жовтків) – для природи, родючості землі та людей. Куштувати паски до освячення суворо заборонено – гріх. Рано-вранці слід перерахувати всі гроші, що є в домі, щоб вони не переводилися весь рік. Не можна випікати хліб.
У Страсну п’ятницю віряни нічого не їдять до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви. Забороняється працювати та веселитися. Цього ж дня господині робили сирні паски.
У Великодню суботу готують м’ясні страви та крашанки або писанки (13 крашанок – на згадку про Христа та 12 апостолів).
Після цього вся родина збирається до всенощної. Збирали Великодній кошик – спочатку бабця та дід ставили 2 великі паски, потім кожен із членів родини клав по маленькій пасці, клали крашанки та все, що будуть споживати на свято. Накривали рушником і вирушали. Після служби йшли додому, вмивалися, молилися та й сідали за стіл. Наставало «розговіння». Першими куштували крашанки та паску, а потім вже все інше.
Пияцтво у цей день є великим гріхом.
На цьому тижні віряни люди дотримуються посту так само суворо, як і в перший тиждень.

Немає коментарів:

Дописати коментар