середу, 21 квітня 2021 р.

21 квітня народилася💐 Шарлотта Бронте

 



21 квітня народилася💐
Шарлотта Бронте: маленька жінка з величезною душею💖
Англійська письменниця, авторка знаменитих романів «Джен Ейр», «Вільєтт», «Вчитель».
✍️Три сестри Бронте стали письменницями, твори кожної з них набули популярності, однак найвизначнішою постаттю в родині й досі залишається Шарлотта Бронте. Можливо, її талант розвинувся завдяки тому, що письменниця прожила довше за своїх сестер, і її творчість встигла набути рис зрілої літератури, вдосконалюючись від роману до роману.
За мотивами «Джен Ейр» було знято декілька фільмів і серіалів.
✔У 1821 році, коли Шарлотті виповнилося лише п’ять років, вона, брат та чотири сестри лишилися сиротами — від сухот померла мати. Невдовзі діти потрапили до сирітського притулку Кован-Бридж. Добре, що це тривало недовго — коли в умовах, майже непридатних для життя, померли дві найстарші сестри, батько забрав дітей додому.
Юна Шарлотта Бронте разом зі своїми сестрами і братом жила в затишному будиночку поблизу кладовища. Їх житло оточували похмурі і пустельні пейзажі, від яких діти ховалися в своїх фантазіях. По суті, маленькі Бронте навіть не знали, як живуть і розважаються інші діти, адже вони мешкали на самій околиці села, «прикрасою» якої були могильні хрести і церковний купол.
✔Безумовно, дитинство Шарлотти Бронте було не дуже яскравим і веселим. І єдиним її розвагою було придумування казок, світ яких разюче відрізнявся від безрадісної реальності навколишнього світу. Захоплена своїми ідеями, Шарлотта захоплювала інших членів своєї сім'ї, і вони всі починали вигадувати фантастичні історії , що були пристрастю всієї родини. Так, зокрема і їхній батько видав дві невеличкі книжки духовних віршів. У 1826‑му діти придумали своєрідну гру, якою жили багато років поспіль. Вони вигадали дві країни — Енгрію та Ангору: Шарлотта (тепер найстарша) із братом писали літопис африканської Енгрії, а Енн з Емілі створювали історію Ангори. Ця гра стимулювала їхню фантазію, і саме їй були зобов’язані Бронте навичками літературного письма. Невеличкі кишенькові книжечки, дрібно списані інформацією про міфи, політику, географію країн, були «школою молодого бійця» для талановитих дітей. «Я хочу, щоб наше обдарування не пропало даром», — писала у своєму щоденнику Шарлотта.
✔І старша Бронте ризикнула. Авторка відправила свої вірші на суд відомому поетові Роберту Соуті.
У відповідь вона отримала пораду… зайнятися жіночими справами.
Так би воно, можливо, і було, але майбутню письменницю врятувало нещасливе кохання до директора педагогічного коледжу, де навчалася Шарлотта. Воно спровокувало чергову спробу творчості. Дівчина щовечора писала листи коханому й не відправляла їх; зрештою, ці сердечні переживання вилилися у перший великий твір письменниці — роман «Учитель». Сестри Шарлотти — Емілі та Енн — у цей час також пробували себе в літературі. І якось, випадково натрапивши на вірші Емілі, Шарлотта запропонувала сестрам видати спільну збірку поезій.
✔Проте пам’ятаючи про попередню невдачу і прикру пораду «займатися жіночими справами», Шарлотта знайшла радикальний вихід . Сестри вдалися до літературної містифікації — «стали» чоловіками. І вдалося! Після виходу дебютної книжечки на сестер звалилася приголомшлива, гучна слава. Втім, офіційно вона належала не їм, а трьом братам Белл — Карреру (псевдо Шарлотти), Еллісу (Емілі) та Ектону (Енн). Збірник віршів цих трьох авторів, виданий коштом самих поетів — видавцям сплатили 46 фунтів, — було надруковано у травні 1846 року.
Критика була прихильна до творчості молодих митців, особливо відзначивши романтичні поезії Елліса (Емілі). Рік по тому на адресу видавництва надійшли три романи братів — «Учитель», «Грозовий перевал» та «Агнес Грей» відповідно Каррера, Елліса та Ектона. Два з них було надруковано того ж року — і двоє братів Белл моментально завоювали свого читача. А ось Шарлотті знову не пощастило — «Учителя» видавці відхилили. Наскільки ж сильним був характер цієї молодої жінки, що ця невдача не вплинула на бажання писати далі!
✔Менше ніж через рік Каррер Белл завершив свій наступний твір. Називався новий роман «Джен Ейр». Мабуть, зайве казати, що це — найуспішніший твір письменниці. Видавці взяли його до друку 1847‑го. На той час у літературних колах ходили чутки, нібито всі романи братів Белл належать перу одного автора, письменника-чоловіка (з приводу того, що Белл є псевдонімом, ні в кого сумнівів уже не було). Невідома загалові авторка «Джен Ейр», щоб отримати заслужену славу, відважилася на черговий радикальний крок. Вона поїхала до Лондона, аби своєю присутністю засвідчити автентичність творів, спростувати вигадки й повідомити громадськості про свою справжність. Це був кінець братів Белл. На літературну арену вийшли, аби залишитися там назавжди, сестри Бронте.
✔Проте вийшовши з тіні міфічного Каррера Белла, молода письменниця опинилася у задзеркаллі власних творів. Введені в оману літературним талантом авторки, читачі ототожнювали її з нею ж вигаданими героями, і з часом ця тенденція лише посилювалася. Знаний британський прозаїк Вільям Теккерей, прочитавши «Джен Ейр», назвав авторку англійською Жаною Д’Арк, відзначивши любов до істини та сміливість суджень молодої жінки. А після виходу роману Шарлотти — «Віллет» — він виголосив: «Бідна талановита жінка! Пристрасна, маленька, жадібна до життя істота, хоробра, трепетна, негарна: читаючи її твори, я здогадуюся, чим вона живе, і розумію, що більше слави і всіх інших небесних скарбів вона воліла б, щоб який-небудь Томкінс любив її, і вона любила його!»
✔Певно, саме у зв’язку з потягом до гіпертрофованого прочитування життя Шарлотти через сторінки її творів дослідники так люблять шукати автобіографічну основу романів старшої Бронте. Прикладів знайдених між життям і творчістю Шарлотти Бронте — безліч. Так, дитячі враження про жахливі умови притулку та переживання, пов’язані зі смертю сестер, Шарлотта Бронте відобразила у першій частині «Джен Ейр». У 1912 році онук директора притулку, преподобного Вільяма Карус-Вілсона, оприлюднив листи діда до Шарлотти Бронте: той, впізнавши себе у страшному містері Броклгерсті (персонаж «Джен Ейр»), вимагав від авторки вибачень. Інший
період життя Шарлотти — навчання у пансіоні Егрів — став визначальним для її емоційного становлення. Тінь директора пансіону Поля Егра «падає» на всі її книжки: «Учитель» розповідає історію кохання учениці і викладача; у «Віллеті» головним героєм є такий собі месьє Поль, що викладає у жіночому пансіоні у Брюсселі…
Проте у пізніших романах Бронте — «Шерлі» та «Віллет» — очевидний примат фантазії, ретельна увага авторки до психології героїв: герметичний світ маленького Геворта не давав багато дієвого матеріалу, тож авторка зрозумілим чином зосередилася на продуктах своєї уяви, створюючи і відстроюючи нові «енгрії». Втім, це не завадило Бронте ретельно виписати соціальну проблематику у романі «Шерлі» чи сильний класовий аспект сумної історії Люсі Сноу у романі «Віллет».
✔Шарлотта померла, виношуючи дитину на третьому триместрі, у віці 38 років, так і не зазнавши прекрасні почуття материнства. Смерть Шарлотти Бронте не тільки не зменшила уваги до її доробку, а викликала ще більше цікавості до її особистості. Практично відразу після смерті почалася робота над її біографією. Подруга Шарлотти, відома письменниця Елізабет Гаскелл, видала у 1857 році «Життя Шарлотти Бронте», однак їй закидали надмірну увагу до подробиць особистого життя Шарлотти. Будинок, в якому мешкала родина Бронте, перетворили на меморіальний музей. Родинний склеп з часом перетворили на каплицю, яку і до сьогодні відвідує багато прихильників творчості сестер Бронте. 


https://www.facebook.com/100105885386108/photos/a.109636394433057/147438110652885/

21 квітня виповнюється 205 років від дня народження однієї з улюблених письменниць багатьох читачів - ШАРЛОТТИ БРОНТЕ.
📔ЇЇ роман «Джейн Ейр» є одним з найвідоміших творів і який ми сьогодні вважаємо класикою світової літератури. Твір відразу після публікації у 1847 році став бестселером, і сьогодні залишається популярним. Цю книгу читають із захопленням, занурившись з головою в історію героїв. Автор глибоко і чуйно, описала характер і почуття своїх героїв, вклавши в них частинки своєї душі, поділившись з ними своїм характером і поглядами. Давайте, ближче дізнаємося про долю англійської письменниці, яка підкорила мільйони сердець.
✍Відома англійська письменниця і поетеса, що жила і творила в XIX столітті, старша з трьох сестер Бронте, кожна з яких стала визнаним класиком світової літератури.
📚 Творам Шарлотти Бронте властивий реалізм зображуваних подій в поєднанні з вражаючою ясністю і точністю в описі почуттів і внутрішнього світу персонажів.
📚Незважаючи на порівняно невелику літературну спадщину, сучасні критики і історики літератури вважають її однією з найважливіших і талановитих представниць англійського романтизму.
☝️📚 Прочитати книги Шарлотти Бронте варто всім поціновувачам великої класичної англійської прози. Феномен її популярності пояснити неможливо. Письменниця у найвищому ступені володіла тим, що Гете називав секретом генія - здатністю втілювати все, що доводилося бачити і відчувати. Тому її творчість, немов магніт, з кожним роком притягує нових шанувальників.
👉Пропонуємо цікаві факти з життя знаменитої письменниці.
✅#Шарлотта_Бронте народилася в багатодітній родині сільського священика-ірландця. Коли їй було 4 роки, померла мати, залишивши сиротами п'ять дочок і сина. Батько, який любив усамітнення, мало уваги звертав на виховання дітей. Вони були надані самим собі і турботам 8-річної старшої сестри Марії, на яку впав обов'язок вести убоге господарство.
✅У 1824 р. Шарлотту разом з трьома сестрами батько віддав до безкоштовного сирітського притулку для дітей духовенства, але через рік змушений був забрати: притулок вразила епідемія тифу, від якого померли дві старші дочки. 9-річна Шарлотта продовжила вдома свою освіту, в тиші і самоті віддаючись своїй схильності до письменництва.
✅Шарлотта була невисокого зросту та тендітної статури. Вона носила окуляри, щоб виправити короткозорість, і вважала себе некрасивою.
✅Дівчина, вимушена була працювати гувернанткою, мріяла відкрити свій пансіон для дівчаток. Але створити свій навчальний заклад їй не вдалося: відсутність коштів і зв'язків прирекла ідею пансіону на загибель.
✅Літературна обдарованість майбутньої письменниці виявилася рано, але шлях до визнання був для неї довгим і болісним. Першою спробою 20-річної Шарлотти потрапити до світу великої літератури став лист поетові Роберту Сауті, в якому вона просила оцінити її вірші. Підсумком листування стане її майбутня відмова від поезії на користь прози. Однак кілька її поетичних робіт та перекладів все ж було опубліковано.
✅Переконання, що література - не жіноча справа, було дуже поширеним явищем в Європі того часу. Тому, публікуючись, сестри Бронте вирішили взяти собі чоловічі псевдоніми. У 1846 р. з'явилося невелика збірка їхніх віршів під псевдонімом Коррер (Шарлотта), Елліс (Емілія) і Актон (Анна) Белль, що залишилася непоміченою публікою (продано було всього 2 примірника). Але невдача не засмутила сестер-письменниць, і вони з тим же захопленням взялися за написання оповідань у прозі:
📖Шарлотта написала повість «Вчитель»,
📖 Емілія -​​«Грозовий перевал»,
📖 Анна - «Агнес Грей».
Останні дві повісті знайшли собі видавця, a «Вчитель» був відкинутий усіма. Незважаючи на це, Шарлотта з властивим їй запалом і пристрастю продовжувала свою літературну діяльність.
✅У жовтні 1849 р. з'явився її новий роман «Джейн Ейр», що приніс їй перший літературний успіх і визнання. Згодом про роман будуть багато сперечатися, писати, досліджувати, екранізувати і кожен раз захоплюватися.
📖Тому що ця книга - з тих, що здатні змінювати душу вдумливого і чуйного читача.
✅Однак разом з успіхом приходить біда. Спочатку від туберкульозу помирає брат Бренуелл, а потім і сестри Емілі і Енн. Щоб заглушити своє горе, Шарлотта з головою поринула в літературу. Саме в книгах зародився так званий «літературний фемінізм», адже героїні її романів були сильними дівчатами, втім, як й сама письменниця.
✅У 1848-1849 рр. Шарлотта Бронте написала другий зі своїх опублікованих романів - 📖«Шерлі». А через два роки - свою останню книгу - 📖«Віллетт», що так само стала виходити під іншою назвою - «Містечко». Можна сказати, що в цій книзі письменниця зігнала на своїй героїні власний біль від втрати сім'ї. ☝️Роман став останнім твором, що його Шарлотта встигла закінчити.
✅Чоловіки робили Шарлотті пропозиції руки і серця безліч разів, але майже всіх вона відкидала.
💕 Про свого єдиного чоловіка в пору знайомства спочатку відгукувалася невтішно, не знаходячи в ньому ніяких позитивних якостей. Але з часом вона змінила гнів на милість і відповіла наполегливому нареченому - священику Артуру Беллу Ніколлсу - згодою.
Їхній шлюб був щасливим, але недовгим - тривав лише рік. Шарлотта померла на пізньому терміні вагітності у віці 38 років. Офіційно причиною смерті є туберкульоз, проте впевненості у діагнозі немає і до цього дня. Письменниця була похована в родинному склепі у церкві Св. Михайла.
✅Незадовго до своєї смерті Шарлотта почала писати роман 📖«Емма», що, за оцінками критиків, повинен був стати такою ж сенсацією, як і «Джейн Ейр». Але вона встигла написати лише два розділи цієї книги. У 2003 р. ірландська письменниця і журналістка Клер Бойлан видала вільне продовження цього незакінченого роману під назвою «Емма Браун».
✅Після смерті письменниці світ побачив її перший літературний досвід - роман 📖«Вчитель».
✅На честь Шарлотти Бронте названий кратер на Меркурії.
✅Найвідоміший роман Шарлотти Бронте «Джейн Ейр» екранізували 9 разів, останній - у 2011, але саме серіал 1983 року припав багатьом глядачам до душі і залишився в пам'яті.
☝️Якщо у вас з'явилося бажання перечитати романи Шарлотти, Емілії, та Енн Бронте, запрошуємо вас до
.
📕ДЖЕЙН ЕЙР
У цьому романі є все, від чого завмирає жіноче серце: перше боязке почуття, вірні друзі, розбиті надії, гіркоту розставання з коханою, гордість і справжня любов.
Вікторіанська Англія, чинна, манірна, стримана. І юна сирота на ім'я Джейн Ейр, яка отримала місце гувернантки в Торнфілді.
Після восьми років, проведених в пансіоні, життя в маєтку може здатися щастям ...
📘ШЕРЛІ
Перед Вами самий гостросюжетний роман Шарлотти Бронте.
Тут дивовижним чином сплелися детективні і «готичні» мотиви. Але захоплюючий сюжет - всього лише рамка для історії складних відносин між чоловіком і двома жінками.
Банальний класичний трикутник? Ні. Гострий конфлікт поколінь, соціальних шарів, підлог і несподіване рішення від письменниці.
📗ГОРОДОК
Люсі Сноу рано втратила батька і матір. Самотність, злидні, лицемірство, несправедливість ... Як багато випробувань випало на долю дівчинки!
Перше кохання - і перше розчарування, крах надій і втрата ілюзій. Друзі дитинства і душевні розмови залишилися десь в минулому, попереду - робота в пансіонаті.
Але, можливо, любов до Поля Еманюеля змінить життя дівчини?
📙ВЧИТЕЛЬ
Історія про дивовижну любові молодого, цілеспрямованого викладача до своєї юної колезі.
Їхні стосунки складалися непросто, часом болісно. Занадто багато людей намагалися перешкодити зароджується почуття, створюючи перешкоди на шляху до щастя. Але якщо чоловіка і жінку пов'язує духовна близькість, якщо закохані готові стати вірними супутниками, то можна подолати все ...
Один з найкращих романів великої Шарлотти Бронте.
📔ЕММА
Емма Браун, маленька дівчинка, якій довелося випробувати жах злиднів і бездомного життя. Вона важко працювала, щоб ввечері купити собі їжу. Спала на траві, тому що не могла дозволити собі заплатити за нічліг.
Часом здається, що Емма приречена до останніх днів свого життя поневірятися по вулицях Лондона.
Але дівчинка не впадає у відчай: вона неодмінно згадає правду про своє минуло й відшукає матір.
🧡Доля не дозволила цій ніжній жінці втілити в життя ті уявлення про любов і сім'ю, які жили в її душі, але вона не змогла перешкодити письменниці Шарлотті Бронте привселюдно заявити про них у своїх романах.


https://www.facebook.com/hashtag/%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B0_%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B5

Немає коментарів:

Дописати коментар